[教學] 今時今日 細SENSOR DC仔仲有冇存在價值?

講畫質唔夠單反好
講方便又唔夠手提電話好
講畫質+方便又冇M43 /NEX好
影出黎平平無奇
真係諗唔到有咩用途

PS: 加返細SENSOR 一詞避免有誤會

大變焦...

今時今日 貨van仲有冇存在價值?

講載貨唔夠貨櫃車多
講方便又唔夠手推車好
講畫質+方便又冇私家車好
用黎載貨平平無奇
真係諗唔到有咩用途

講畫質唔夠單反好
講方便又唔夠手提電話好
講畫質+方便又冇M43 /NEX好
影出黎平平無奇
真係諗唔到有咩用途: ...
ichinisan 發表於 1-6-2016 13:14

DC仔包唔包2/3", 1", 4/3", APS-C, FF sensor Compact DC?

DC仔包唔包2/3", 1", 4/3", APS-C, FF sensor Compact DC?
raisin 發表於 2016-6-1 13:22

唔包, DC仔範指細SENSOR 非換鏡DC相機

今時今日 貨van仲有冇存在價值?

講載貨唔夠貨櫃車多
講方便又唔夠手推車好
講畫質+方便又冇私家車好
用黎 ...
leave 發表於 2016-6-1 13:19

先唔講你個比喻係咪對應, 但我想講DC仔也二手市場就算平賣, 結果狗都唔X
    這係我賣左N部的結論

唔包, DC仔範指細SENSOR 非換鏡DC相機
ichinisan 發表於 1-6-2016 13:26

同意細sensor DC仔無乜存在價值, 主要係俾手機取代位置...

大sensor DC仔就唔同講法

同意細sensor DC仔無乜存在價值, 主要係俾手機取代位置...

大sensor DC仔就唔同講法 ...
raisin 發表於 2016-6-1 13:29

細sensor DC仔可以做到大變焦又細部, 適合只要紀錄回憶人士...

大sensor DC仔就唔同講法 ...
raisin 發表於 2016-6-1 13:29

大sensor 在畫質上可能有優勢, 細SENSOR DC就真係冇用
    平時見得最多人用DC仔的地方就係商場, 保安係唔係都拎部DC仔出黎影相做紀錄
    宜家行出街都唔見人用

先唔講你個比喻係咪對應, 但我想講DC仔也二手市場就算平賣, 結果狗都唔X
    這係我賣左N部的結論 ...
ichinisan 發表於 2016-6-1 13:28

價錢問題。好多靚DC仔,如Canon S120、Olympus XZ-2、Panasonic LX7之類,價錢相宜的話都有唔少人要,只係好多賣家都根據當時買入價(而非其目前實際價值)黎設定售價,咁梗係無人要。

我上面個比喻既意思係:好多野都係要睇平衡,例如你覺得M43係畫質同方便之間既最佳平衡,但我可能需要更輕便既相機,但畫質又要好過手機,呢個時候咪需要DC。(我上面個比喻所指既DC係包括左各種大sensor及長zoom DC,無估到你個定義咁窄。)