有冇師兄玩全境拍攝既數碼相機?

一路想買, 岩岩睇到部Ricoh Theta S有少少興趣
有冇識既師兄講下? 或者其他有冇邊部好

Ricoh Theta S 360°全景拍攝數碼相機 Ricoh Theta S 係 Theta 系列嘅既第三代,除左可以錄製 360° 全景 FullHD 影片,光圈更高達 f/2.0,可以進行最長 60 秒曝光,提升低光下的拍攝表現。此外,Theta S 仲加入咗 app 功能,可以同 Google 街景服務連動,手機嘅應用程式可以直接 Live View,上傳到 YouTube 嘅影片可以用虛擬實境眼鏡觀賞體驗真實臨場效果。Model 話有咗Theta S,同一大班朋友或幾個閨蜜影大合照,唔駛再叫大家「企埋啲」,因為一張相已經 360° 全方位影晒,仲可以用返app 做不同效果, 操作簡單,機身輕巧,去到邊都可以帶住影餐飽。http://www.e-zone.com.hk/channelnews.php?id=14958

呢部佢寫3千幾好似都唔係好貴

Ricoh Theta S 360 ...
victorfung86 發表於 2016-6-8 20:45

之前好似有POST講過~
個人覺得用處唔大
1. 大多地方唔用得
2. 你玩E舊野一定大把一望
3. 拋得高接唔番就真係...............................

Ricoh Theta S 360 ...
victorfung86 發表於 2016-6-8 20:45

好有廣告feel

之前好似有POST講過~
個人覺得用處唔大
1. 大多地方唔用得
2. 你玩E舊野一定大把一望
3. 拋得高接唔 ...
京 發表於 2016-6-8 20:53

咁既話有冇邊隻好d可以推介下
同想同朋友可能週圍玩/旅行果d用

咁既話有冇邊隻好d可以推介下
同想同朋友可能週圍玩/旅行果d用
victorfung86 發表於 2016-6-10 17:07

都話左無咩用 仲邊有介紹
去旅行又唔想煩 GO PRO果D都得

好方便好得意夠簡單, 唔使觀景窗憑感覺去影相...
我覺得係玩多過影相, 相當好玩不過拍攝質素唔高

鏡頭突出冇安全感, 唔防水, 換記憶卡要拆機...

theta  s 係幾得意, 不過..
-佢個shutter 聲好大聲
-外殼coating 睇黎過幾年就會痴立立
-鏡頭好容易整花

我都考慮買部去旅行玩

theta  s 係幾得意, 不過..
-佢個shutter 聲好大聲
-外殼coating 睇黎過幾年就會痴立立
-鏡頭好容易整花 ...
hkhappy945 發表於 2016-6-17 10:44

shutter聲可經電話*app*調校,鏡頭真係好容易整花
外殼coating...

LG360 水貨 $1200
當玩具玩就算

via HKEPC Reader for Android