想問買數碼攝錄機/相機.

大家好,
我想搵一部數碼攝錄機/相機可以拍到720P 60FPS既片.
你地會問點解1080P 60FPS唔得呢? 因為D FILE SIZE一定會好大.到時又要做壓縮.比較花時間
仲有係因為只係公司用. 唔需要咁高質素
但要用到60FPS 係想睇產品既反應.

睇過D 數碼攝錄機好多都係25FPS....
相機1080P 先有60FPS.

我見到IPHONE 有1080/720 60FPS.所以應該相機/數碼攝錄機 都會有.
但我自己仲未搵到.
大家可以幫幫我介紹下
Thanks

BUDGET:$3000

香港行PAL, 一般最好用番係50P. 室內用60P個晝面好大機會閃, 要用番1/100s shutter speed去就.

香港行PAL, 一般最好用番係50P. 室內用60P個晝面好大機會閃, 要用番1/100s shutter speed去就. ...
calvin83 發表於 2016-6-21 11:42

其實50FPS 都唔係一個問題.
只要720P 可以用到50/60FPS 就已經夠晒

咁買部ZS50(水貨)都得啦, 仲可以拍埋100fps慢動作(冇聲).
http://www.panasonic.hk/chinese/ ... meras/dmc-zs50.aspx

更好選擇等其他人補充.

咁買部ZS50(水貨)都得啦, 仲可以拍埋100fps慢動作(冇聲).

更好選擇等其他人補充. ...
calvin83 發表於 2016-6-21 12:11

見到呢個用AVCHD: [高清] 1,280×720, 50fps (FHD: 17Mbps)
我想問係唔係FILE SIZE會比MP4 大.
同埋要唔要INSTALL咩野CODEC先睇到架???
Thanks

FILE SIZE係睇bit rate, E部係17Mbps.

AVCHD係支援mts file player應該都播到. 不過如果你要upload 上 youtube或者其他好多video網站, 就要轉番個MP4先得. 如果我冇記錯, 一般機ge內錄MP4係做唔到50P.

FILE SIZE係睇bit rate, E部係17Mbps.

AVCHD係支援mts file player應該都播到. 不過如果你要upload 上 you ...
calvin83 發表於 2016-6-21 14:06

Thanks
而家睇緊部CANON M10.
有得720p 60fps.
雖然1080p 就無

但價錢就3.2K左右..。

Thanks
而家睇緊部CANON M10.
有得720p 60fps.
雖然1080p 就無

但價錢就3.2K左右..。 ...
kng2003 發表於 2016-6-27 09:53

E部D機能夠out, 不過合你有咁特別拍片要求. 其實可能有D舊機(EOS M2)都合用, 不過你要去搵下邊度冇. 同埋ED機拍片對焦比較慢, 不過你影D唔會行ge野冇問題.

回覆 8# calvin83

係呀.
不過而家又睇睇下.
好唔好都係Sony A5000
雖然無得720P 但1080P有得50/60FPS...
同埋SONY 拍片應該比Canon 好.

最重要係試左手感..Sony 好好多.

回覆  calvin83

係呀.
不過而家又睇睇下.
好唔好都係Sony
雖然無得720P 但1080P有得50/60FPS...
同 ...
kng2003 發表於 2016-6-27 15:02

如果唔介意轉片, 基本上大部份無反甚至DC都得....