[轉貼] sd quattro 開售價 ~$6800HKD

http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=253&t=4841022

發售日為7月7日
單機身約89100日圓 (~$6800HKD)、
KIT組 為SIGMA sd Quattro30mm F1.4 DC HSM,約123120日圓

部電腦要幾快先執到佢D相

部電腦要幾快先執到佢D相
naka 發表於 2016-6-27 21:08

Hardware幾快都無用,個SPP 本身就係慢

回覆 2# naka

點解有呢個concern

回覆 3#

回覆  naka

點解有呢個concern
marcochl 發表於 2016-6-29 08:57

佢raw檔又大,只能用專用spp又.....

回覆 6# naka

可以用lightroom 吧?....
Raw 大不算問題啦,上i7 ssd 咩都夠啦

原廠程式計係c 家dpp 算比較突出

回覆  naka

可以用lightroom 吧?....
Raw 大不算問題啦,上i7 ssd 咩都夠啦

原廠程式計係c 家dpp 算比 ...
marcochl 發表於 2016-6-30 00:20

Lightroom 雖然開到X3F , 但從來都唔理想..
以前識玩開DP 的人都係,如果真係LIGHTROOM /PS  做FINAL 小執,先係SPP -->TIFF-->再PS攪

C 家DPP 上到4.0 比3.5慢左

回覆 8#

始終3rd party...

DPP 轉左4.0 功能多左, 仲有64bit, 但始終都係唔夠3 咁爽(仲少左3 果個一禁即出既viewer )

回覆  迷

始終3rd party...

DPP 轉左4.0 功能多左, 仲有64bit, 但始終都係唔夠3 咁爽(仲少左3 果個 ...
marcochl 發表於 2016-6-30 10:20

DPP 好彩我6D ,重係用返3.5算   快靚正

死馬FEVEON X3野都係 小數玩意.. 無法, 想靚.. 下下要ISO 100 200去影.. 重要唔好影背光..  影菲林相都無咁煩

今次竟然賣$6800 都叫意想不到。新代FEVEON 其實色/通透感 看落去比以前差左(DP Q開始已係),不過PIXEL高左 解像力再勁左,白平均好左..   之後重要有部APSH更高像素...都好想知實相係點

但SD 機最大難題都係 佢個SA MOUNT    我以前玩SD 機都只係插M42 鏡用