請問Nikon D7200配邊款天崖鏡好

小弟經常旅遊,用開auto, A 同scene模式, 想買支天崖鏡比部D7200.
睇啱下面幾款:
18-250/270mm
Sigma 18-250mm F3.5-6.3 DC (OS)* MACRO HSM
vs
Tamron 18-270MM F/3.5-6.3 Di II VC PZD

16/18-300mm
Sigma 18-300mm F3.5-6.3 DC MACRO OS HSM | C
vs
Tamron 16-300MM F/3.5-6.3 Di II VC PZD Macro

想問吓邊支最好, 同值唔值比多啲錢由250/270上300mm?

多謝解答!

我朋友用16-300, 但他說200之後開始差~

天涯鏡既畫質一向比較差(尤其係特別長zoom果D),不如揀Nikon 18-140算,畫質高,又平D。我個人覺得140mm都已經好夠用,其實好少時候需要zoom咁遠(除非你鍾意影雀)。

天涯鏡既畫質一向比較差(尤其係特別長zoom果D),不如揀Nikon 18-140算,畫質高,又平D。我個人覺得140mm ...
leave 發表於 2016-6-26 18:11

鍾意影雀 果D 冇咩人會用 天崖鏡影.

16300有24廣角
18就得27

我朋友用16-300, 但他說200之後開始差~
KOJI 發表於 26-6-2016 14:07

200後先變差, 代表16-200可用? 咁已經好好啦

16mm比起18mm, 好用好多, 有得揀係闊D好

18-140畫質的確係唔差, 不過反正係天涯鏡, 係畫質唔會明顯好差既情況下, 我會以方便為依歸...

200後先變差, 代表16-200可用? 咁已經好好啦

16mm比起18mm, 好用好多, 有得揀係闊D好

18-140畫質的確係 ...
raisin 發表於 2016-6-27 00:43

咁又樣野叫一吋長, 一吋重(大).

咁又樣野叫一吋長, 一吋重(大).
calvin83 發表於 27-6-2016 00:46

重490 vs 540g, 長(未伸長時) 97mm vs 100mm 姐

重490 vs 540g, 長(未伸長時) 97mm vs 100mm 姐
raisin 發表於 2016-6-27 00:49

就係咁先奇怪, 多成倍焦段都係差唔多大, 即係其他野有差啦.

先多謝咁多位C兄嘅意見. 做了點research, 發覺Tamron 16-300的確唔差, 我撰天崖鏡即表示我選擇了方便而放棄了畫質, 就算有又方便又畫質好, 相信它的價錢我也負擔不起.
關於重量, 小弟喺gym舉開二百幾磅, 嗰幾十個gram應該影響不大

其實Nikon 18-140我也很喜歡, 不過去旅行時我鍾意咩都影, 飛禽走獸,人,海,山,街, 沙灘, 蝴蝶, 花卉, 星星月亮... 總之見到得意同靚嘅就會拍低, 上面提到嗰幾款應該Tamron 16-300最啱我?