初學影 Product 相 100D, 750D or 760D / EOS-M

請教各位師兄,我屋企人要我幫手影d Product 相,
睇左幾部入門機 750d/760d/100d/EOS-M,

主要都係用微距影近鏡相,想做到淺景深效果
唔做其他用途(例如唔會拎去旅行,唔會拎去影風景),
想有 Wifi 即影即過落電腦度,
用手機或者搖控去幫我禁制去影。
行 SD Card,相片可能會整海報。

以上三部機邊部啱我d,

同埋要買鏡,
可否跟我而家個情況畀幾個建議同選擇我。

感謝萬分,好難選擇...

80D啦,入門機可能連 白平衡自定k數都冇

微距有好多種,你相影幾大件ge野?

EOS-M +新果支MARCO

EOS-M +新果支MARCO
京 發表於 2016-6-30 14:22

EOS-M冇內置WiFi

80D啦,入門機可能連 白平衡自定k數都冇
manman1998 發表於 2016-6-30 14:05

無諗過喎,thx 建議我再望望先,價錢好似唔爭得遠...

微距有好多種,你相影幾大件ge野?
calvin83 發表於 2016-6-30 14:17

因為小弟屋企開餐廳既,咁就會影成個餐既相,
不過就唔想好似以往用 IPhone 影完再曬既質素(以往係咁做),
所以諗住買部單反改善下質素,尤其係微矩,焦點同埋景深的問題...

個 Size 最大係麥當勞餐盆咁大件野,而細件既話就想影到鑽石戒子咁上下既。

先謝解答。

EOS-M冇內置WiFi
必思 發表於 2016-6-30 14:25

謝兩位師兄的幫忙...

其實影食物相真係手機仲方便,夠景深,食物影得清楚

要打埋燈...同埋插支花小擺設.
D C兄教我既.