罪大upgrade建議

各位c兄,早幾年因為囝囝出世買左NEX5 kit set(16/2.8同1855)黎影佢,上年2手入左支55210幫囝囝影畢業禮,宜家手上就得呢3枝鏡,想問下各位c兄,如果我要upgrade應該係從body定鏡入手好d?

1. 升body做A6000/A6300,FOCUS快D,像素高D,成像好D,2機可減少換鏡
2. 入18105g,g鏡半天涯,f4
3. 入1670,菜鏡,f4

budget有限,只係容許我揀一個upgrade,我就爬左好多文都決定唔到...求c兄俾d意見~

Option 1會覺得有upgrade,option 2/3用在舊機分別不大

NEX5太舊啦, 要換都換機先, A6000一般用已經好夠.

Option 1會覺得有upgrade,option 2/3用在舊機分別不大
必思 發表於 2016-7-11 11:18

NEX5太舊啦, 要換都換機先, A6000一般用已經好夠.
calvin83 發表於 2016-7-11 11:29

唔該晒2位c兄,再問多小小關於kit鏡,以我有手上3枝舊kit計,值唔值得買埋新果支1650,定係買齋BODY就OK?

唔該晒2位c兄,再問多小小關於kit鏡,以我有手上3枝舊kit計,值唔值得買埋新果支1650,定係買齋BODY就O ...
cwcc 發表於 2016-7-11 11:41

如果你打算之後會再換鏡, 就唔使買1650. 不過要較便同拍片方便, 1650有佢好處.

如果拍video,呢幾佰蚊俾佢賺啦

各位c兄,早幾年因為囝囝出世買左NEX5 kit set(16/2.8同1855)黎影佢,上年2手入左支55210幫囝囝影畢業禮, ...
cwcc 發表於 11-7-2016 11:15

Option 1 好正路既升級, 其他人都講咗
Option 2 & 3 - 換鏡想達至咩效果? 升鏡係可以, 但呢兩枝似乎唔算好選擇, 最明顯只係令你方便D, 換少D鏡... 話枝鏡IQ好咗少少, 其實唔會太覺眼 (放大睇就見到, 但其他人未必睇到分別)... 通常鏡頭升級, 一係有新焦段 (e.g. 10-18), 或者光圈比之前大... (e.g. 24/1.8, 50/1.8 等), 又或者IQ大升級 (APS-C E-Mount 好似唔覺有咁既鏡)

其實支1650個size真係幾無敵,特別對比枝1855,不過睇d人既評價都係麻麻地...慳幾百為18105/1670鋪下路呀嘛...

電zoom對拍video有用架,同埋一枝可代替16同1855,拎少D野

電zoom對拍video有用架,同埋一枝可代替16同1855,拎少D野
必思 發表於 2016-7-11 12:05

1650 個電 zoom 會不會有聲 ?