有關 CM-ENF-E(1) 接環問題請教???

本人一直有用開 SONY 無反, 由 NEX5 > A6000, 見有廠一早已推出給 C 記鏡頭用的自動對焦接環, 所以一直渴望有廠商推出支援 Nikon 鏡頭的自動對焦接環, 雖然現今有廠商 Commlite 推出支援 Nikon 鏡頭的自動對焦接環, 但只支援有相位對焦的三部較新的機種, A7II, A7RII及 A6300, 其他一概不支援, 不過上網看過 SONY 官網上 A6000 也支援相位對焦的, 為何不能正常使用此接環? 是否跟相位對焦系統版本有關? 還是有其他原因呢? 希望有高手解答到我這個疑問, 如果它也支援 A6000 的話, 咁我就可以 keep 少一堆鏡頭了!

三個原因:A6000部機CPU慢,唔夠快,冇速度

Firmware 唔支援.

Firmware 唔支援.
calvin83 發表於 2016-7-11 17:43

如果SONY肯給 A6000 解放相位對焦功能就 perfect了!

如果SONY肯給 A6000 解放相位對焦功能就 perfect了!
sonycliepda 發表於 2016-7-11 21:52

冇如果.

sonycliepda 發表於 2016-7-11 21:52

局你升級

局你升級
aichun 發表於 2016-7-12 00:36

係以前初初出 NEX5 都無峯值對焦功能, 但後來有新 firmware update 都有將佢加返落去喎!

回覆 4# sonycliepda

可惜沒如果…

回覆 1# sonycliepda

Commlite 話過遲下會出一個比A6000用

回覆  sonycliepda

Commlite 話過遲下會出一個比A6000用
al1 發表於 2016-7-12 21:32

真的嗎?請問係邊度揾到相關消息呢?但個接環要支援到相位對焦才能有效咁使用呢個接環做自動對焦架喎!