用低ISO有白點

日頭影冇問題,夜晚影用iso 125同快門1"以上就有問題
用iso 800以上又正常
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

上機身/鏡頭蓋影 用iso 125同快門1"以上 會點?

上機身/鏡頭蓋影 用iso 125同快門1"以上 會點?
calvin83 發表於 2016-7-21 21:20

部機1"或者以下快門先會開慢快門除噪
1"以上(唔計1"),1/1.3以上就就會勁多白點

部機1"或者以下快門先會開慢快門除噪
1"以上(唔計1"),1/1.3以上就就會勁多白點 ...
Johnny1988 發表於 2016-7-21 21:31

要試ED一向都係關左除噪, 除非冇得關. 同埋一般講1"以上係指2秒, 4秒,  1/2&1/4果D係1"以下.

你自己check下啦.
https://photographylife.com/dead-vs-stuck-vs-hot-pixels

要試ED一向都係關左除噪, 除非冇得關. 同埋一般講1"以上係指2秒, 4秒,  1/2&1/4果D係1"以下.  

...
calvin83 發表於 2016-7-21 21:35

關左除噪1"以上超多白點

你部咩機?

你部咩機?
calvin83 發表於 2016-7-21 21:51

Panasonic LUMIX ZS110

Panasonic LUMIX ZS110
Johnny1988 發表於 2016-7-21 22:00

細sensor機D noise係會多過大sensor機.

不過你張相咁細, 又唔係全黑, 我唔係幾睇到D 白點..

細sensor機D noise係會多過大sensor機.

不過你張相咁細, 又唔係全黑, 我唔係幾睇到D 白點.. ...
calvin83 發表於 2016-7-21 22:10

https://img.eservice-hk.net/upload/2016/07/21/221822_b032d1b3668362f55e5309f9bd3960ac.jpg
呢張全黑

呢張全黑
Johnny1988 發表於 2016-7-21 22:19

我唔覺有問題, 長曝有noise係好正常ge, 所以要開除噪.