請問SONY A6300對焦問題

本身有用NEX7 因為對焦誤判好嚴重
之前新手玩CANON 500D都未試有呢D問題
請問而家新系列 例如A6300仲有冇呢D問題?

A6300對焦好過500D/NEX7好多好多.

A6300對焦好過500D/NEX7好多好多.
calvin83 發表於 2016-7-23 23:33

THX

唔知點解 我NEX7兜口兜面影都唔準 要手動 可能我技術差 但500D冇呢個問題

THX

唔知點解 我NEX7兜口兜面影都唔準 要手動 可能我技術差 但500D冇呢個問題 ...
justinka 發表於 2016-7-24 00:08

你點樣對焦先? 乜唔係有Face Detection咩?

A6300有hybrid對焦,先用phase detection拉近焦點,再用contrast detection確認焦點,夠光既環境下操作基本上都十分靈敏,而用contrast detection合焦基本上係唔會走焦

不過都好睇你用乜野鏡頭,光圈細既鏡晌暗既環境下對焦效果係會差d

另外盡量記得熄左對焦輔助燈

你點樣對焦先? 乜唔係有Face Detection咩?
calvin83 發表於 2016-7-24 00:14

用Face Detection正常 不過唔用就有問題
其實NEX7對焦問題 上網都好多人咁講

我部5N冇開過對焦輔助燈, 因為開左仲易對唔到焦.

用Face Detection正常 不過唔用就有問題
其實NEX7對焦問題 上網都好多人咁講 ...
justinka 發表於 2016-7-24 01:02

學上面師兄講, 唔好開對焦輔助燈, 開左好易出事.

我部5N冇開過對焦輔助燈, 因為開左仲易對唔到焦.
calvin83 發表於 2016-7-24 01:02

試下先
我新手好小玩^^

學上面師兄講, 唔好開對焦輔助燈, 開左好易出事.
calvin83 發表於 2016-7-24 01:04

sony戈盞燈...外號失焦輔助燈