想把未有數碼相機之前的相片回憶

攞去數碼化咗佢。
只有相片,攞去邊處打價好呢?

請指引。

via HKEPC Reader for Android

有幾多張相要搞先? D相咩size? D相係唔係保存得好? 要幾高質素? budget?

有幾多張相要搞先? D相咩size? D相係唔係保存得好? 要幾高質素? budget?
calvin83 發表於 26/7/2016 15:20

全部都係4R,用相薄封好,但就25年都無攞過出嚟睇。由於放在相薄都唔會再有機會再攞出嚟睇,所以想張佢放入電腦,放便啲回憶可以話睇就睇。
質素唔洗太高。都係用嚟回憶同記錄。
大約500張樓下,budget 1000 有冇得攪下?

要求不高去一般沖晒店打下價先

全部都係4R,用相薄封好,但就25年都無攞過出嚟睇。由於放在相薄都唔會再有機會再攞出嚟睇,所以想張佢放 ...
風十三 發表於 2016-7-26 15:41

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2296113
响相薄入面,最好用呢樣嘢,唔使冒險將啲相攞出嚟,不過質素唔知合唔合你要求。

我都想知,手上有好多小朋友學校比的相,依家可能用部多合一Printer scan 300dpi 算

如果怕D相拿出來會有機會整爛, 可以唔拆, 直接用相機翻拍(盡量壓平D相, 左右同兩盞一樣白色燈打光), 之後有需要自己後製(執走D塵/較光暗對比 etc.).

如果,我有部大型,影印機,有掃瞄器功能。
係唔係可以自己攪攪佢。
Fuji Xerox Docu Centre IV C2256N

如果,我有部大型,影印機,有掃瞄器功能。
係唔係可以自己攪攪佢。
Fuji Xerox Docu Centre IV C2256N ...
風十三 發表於 2016-7-26 17:42

如果Set 好Scan to PC功能, 佢會直接scan完send過去PC 個folder. 畫質記住set番scan 相片.

知唔知第3張圖,右手面果個係咩功能?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊