[測試] 已入手24mm f/2.8 IS USM嚟街拍

已入手24mm f/2.8 IS USM嚟街拍,隨即就上機不停週街影,時間許可後製完喺度出試鏡相。

已買24mm f/2.8 IS USM,喺肥花買$45xx,另外再買埋B+W 58mm MRC,情況許可今晚出試鏡相。 ...
harryytm 發表於 2016-7-28 17:56

之前有師兄話想放16-35mm f/2.8L USM II,搞到我有條癮想要超廣角鏡,而家同佢傾好話同佢接,但係今日上完毒氣室試過,成像同對焦速度係幾好,不過缺點係好大嚿好顯眼,而且仲重過支35mm IS USM,好似唔多適合街拍。

以前諗過想買嘅 24mm f/2.8 IS USM似乎更適合街拍且價錢又少一半,而且仲有埋IS。

師兄們你地覺得我應該點選擇,幫個師兄接咗佢支L超廣角鏡,定係叫個師兄去第二度放支L鏡,原本用嚟接佢支鏡啲錢就改為買一手嘅24mm IS USM?

無得咁比喎 睇你習慣姐
16-35 一支當帶左至4支定焦

1635 f4 啦,好野黎

1635 f4 啦,好野黎
marcochl 發表於 2016-7-28 08:02

1635 f4 is excellent, but I'm using Nikon ...

回覆 4# pc1668

唔爭左雙修啦

Fujifilm X70 Black

呃分放毒先
16mm@6D

用什麼鏡係睇個人喜好同習慣,
街拍用D冇咁大舊既野係會方便D
16-24mm呢段你會用嗎?

Fujifilm X70 Black
calvin83 發表於 2016-7-28 09:15

呢部好,不過我驚買完俾老虎搶去用

呢部好,不過我驚買完俾老虎搶去用