想請教簡單問題

各位大哥 , 我用 canon 700 d  , 請問

1) 如果在背住光既背景 eg. 日落  , 可以點樣影到個人唔黑

2) 我在黃燈光下 ( eg.教堂) , 我知要改動白平衡 , 我在 menu 見到有 WB , 但唔到點改成 AWB , 請問可以教我應該點改  

3) 在夜晚 , 假設在台灣既夜市 , 好多燈光 , 係咪應該用夜景 mode ?

thanks

1   HDR
2  你唔郁就係AWB喇  要自己SET既話...多數機係自定義.對張灰卡或白卡..詳情我諗你要睇睇說明書.
3 我唔識.    但我影夜景會升快門ISO光圈或用腳架.睇黎想要D咩/

1. 如果要影埋景 -> 補光 或者 HDR曝光
2. 唔一定要改白平衡, 要改留意你唔係用緊P, Tv, Av, or M mode.
3. 唔知你相點影, 要用慢快門可以用夜景 mode或者M mode, 要用高速D快門應該用大光圈鏡/高ISO.

夜間人像 & 手持夜景拍攝模式
http://digiphoto.techbang.com/posts/5245-night-portrait

BTW, ED問題一D都唔簡單.

回覆 4# calvin83

起碼我中左D

1. 開閃光燈 或 LED 補光方塊
2. 影RAW 返去用DPP 執, 可以好仔細咁教
3. 用大光圈鏡+Av mode, ISO 推上1600/3200

各位大哥 , 我用 canon 700 d  , 請問

1) 如果在背住光既背景 eg. 日落  , 可以點樣影到個人唔黑

2) 我在黃燈光下 ( eg.教堂) , 我知要改動白平衡 , 我在 menu 見到有 WB , 但諗唔到點改成 AWB , 請問可以教我應該點改  

3) 在夜晚 , 假設在台灣既夜市 , 好多燈光 , 係咪應該用夜景 mode ?

thanks
peterchu1 發表於 2016-7-28 22:11

1) 先試影咗個背景正確曝光,再用閃燈曝光鎖定功能測人面嘅閃燈曝光,之後再調校個閃燈曝光補償去控制個閃燈嘅輸出,去控制人面有幾光。
2) 影RAW,後製時一Batch咁改返啱個白平衡,如果有灰卡Sample就最好,一用個Dropper Tool點落去張灰卡上面成堆相就一次過修正曬。
3) 最好用安全快門,即是快門速度是 1/焦距,ISO有幾低就用幾低,盡量最好用腳架,用慢快門去取代用高ISO,而M Mode之下個觀景器有條曝光指示條,-3代表過暗,+3表過光,0即係正確曝光。

攝影嘅時候,光喺你要決定點分配比光圈同快門,所以夠光喺好重要,而光圈、快門、ISO係曝光嘅基本,但真正控制曝光嘅只有光圈同快門,ISO只係屬於用訊號處理方法去令個畫面光,並唔可以視為真正嘅曝光。

- 光圈數值(f/ 後面個數值)愈細,光圈就愈大,可以通過嘅光就愈多,但換取嘅係景深,光圈愈大清晰嘅野就愈少,相反如果要清晰嘅野多就要收細光圈,但係可以通過嘅光就會少咗。
- 快門通常係以分母形式表示,例如快門1/1000即是1/1000秒,數值愈細通過嘅光就愈少,愈能夠捕捉到移動得嘅野,但係光量就會變少,相反如果影嘅野唔多移動又或者唔會移動,可以用慢嘅快門例如1/8秒。
- ISO 並唔係真正嘅曝光,ISO 做嘅野只係用訊號處理嘅方法,將 Sensor 接收到嘅訊號加以放大同清除雜訊而令個畫面變光,而推高ISO嘅後果係雜訊變多、動態對比變少、走色、清晰度降低,所以多數喺唔夠光嘅情況之下,非不得意先至會推高ISO去換取快嘅快門或者細嘅光圈去換景深。

簡單嚟講光圈係控制清晰嘅野有幾多、快門係控制要記錄一秒裡面幾分之幾嘅畫面、ISO係電子或數學方法去整光畫面。

1.開閃燈補光 & 重點測光“測人面”;AE鎖鎖定再構圖

建議樓主先由P Mode開始去學曝光,用上面引用自Wikipedia嘅換算表去換算相等曝光嘅光圈同快門。

例如半按時候,所顯示嘅曝光設定係 1/500 f/4 ISO100,即係部相機嘅測光測到有EV 13咁多嘅光,即是如果你想清晰嘅野多啲想用f/11,個快門就要1/60先至可以得到相等嘅曝光。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

1. 開閃光燈 或 LED 補光方塊
2. 影RAW 返去用DPP 執, 可以好仔細咁教
3. 用大光圈鏡+Av mode, ISO 推上160 ...
marcochl 發表於 2016-7-28 23:21

比我就會開 M Mode + 開 Auto ISO,之後調校光圈同快門,先選好光圈,後調校快門,直至個ISO壓到有幾低得幾低。

又或者畫質行先嘅話開M Mode,set死個ISO做100或400,落腳架,先選好光圈,後調校快門,慢到30秒都唔係問題(副作用係Noise會變多),直至曝光指示條指住中間。
Google圖片:

至於選擇咩光圈,700D有個景深預覽掣,可以比你喺觀景器睇到實際有幾多景物喺清晰。
Google圖片: