入門單反 無反 選擇

幾個月前學影相.上黎問過意見。最後買左部dc仔canon g7x。

不幸地,才剛了解光圈,快門速度,iso點set會有咩唔同效果,可以話剛有少少概念,但部機跟左我唔夠半年,一跌就玩完。

人在外國,風景一流,想有部好少少既相機可以將美麗既畫面保留下來。

但之前部g7x 拎黎影星個陣,上網爬過文,試過好多setting 都唔掂。前室友拎部單反,唔太記得咩型號,好似canon6d .跟我的dc仔拍出黎的效果差距實在太大。技術當然有影響,但器材性能亦係其中原因。所以想升級買部好啲。

自己上網爬文,睇左好耐先開始攪清少少單眼,無反,full frame apsc分別。但要知既野真係好多,越睇越唔知點揀。

主影風景,希望13000hkd下能買機連鏡。希望能拍星跟銀河。輕便亦十分重要,行山的話咩部6d真係唔掂。

爬咁耐文有以下選擇:
Body:
Canon 80d.    但好似有啲重
Canon 760d.   較輕便,但不知夠唔夠影星
Nikon d5500.     同上
Or 揀無反
sony a6000/6300     對焦快,但畫質上不知道比唔比得上上面三部
Canon m3.     見多人推

大家有咩意見?鏡方面有咩推介?

另外仲有個問題搞唔清,就係換鏡問題,我知apsc機用不到full frame 鏡, 有反無反鏡又有分別。呢一點我唔知有無理解錯。 同埋body 同鏡既品牌唔同係咪用唔到? 舉例見有師兄推nikon d5500 +tokina鏡,其實洗唔洗加咩接環?

Thanks!

Nikon D5500+Tokina AT-X 11-20mm F2.8 or Tokina AT-X 12-28 PRO DX 12-28mm f/4

要盡輕可以用無反加手動定焦, A6000+Samyang 12mm F2.0 NCS CS. 不過咁就可能要帶多支鏡.

話左唔好買G7X
apsc機用不到full frame  <<是用到的.....但FF用APSC反有暗角.

80D & 色馬18-35/1.8Art 或圖麗11-20/2.8... 80D較D5x00易玩,D5x00 買鏡要注意 摩打鏡 & 冇摩打鏡

EOS-M3 & M11-22 則是上面80D組合的微縮剦割版,便宜D

比我揀一定係冇反為先.
不過如果我有錢.都會買埋單反.可惜兩者只能擇其一.冇奈..

6D都話重?我每次街拍都用手拎足全程,我唔覺得好重。

回覆 6# harryytm

因為你大隻同後生.

回覆  harryytm

因為你大隻同後生.
wingkps2 發表於 2016-8-7 00:47

我27歲算係好老啦

回覆 8# harryytm

哈....27我個陣好好精力.
依家..的起心肝,日日做半個鐘頭FING手FING腳先得.
唔係成身硬晒同骨痛.

應該係你想取得甚麼圖片,就使用相應器才,定當駕馭該器才... 除非冇錢或者如上面冇法駕馭該“幾百克”器才