[教學] 想問下有部e-pl6, 想有少少景深, 平定焦係邊支抵

支17 2.8 可以嗎
上GOOGLE SEARCH過, 沒有太多人像相比較
希望有CHING用過, 講下

先謝

45.8..........

panasonic 25/1.7 水貨勁平

via HKEPC Reader for Android

支17 2.8 可以嗎
上GOOGLE SEARCH過, 沒有太多人像相比較
希望有CHING用過, 講下

先謝 ...
df7 發表於 2016-8-29 20:44

俾得起就買P記42.5/F1.2, 人像鏡皇, 不二之選.

唔想咁貴就P記42.5/F1.7, 性價比高.

唔想咁貴就P記42.5/F1.7, 性價比高. ...
jeffryho 發表於 2016-8-30 09:09

呢支我真係覺得係m43最靚嗰支,不過就算開盡f/1.2 如果影全身都唔係好散。

配E-PL都係建議入45.8, 拎上手平衡啲。
玩m43都係唔好強求淺景深。

想淺D景深,隊前D影咪得囉

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D5

唔想咁貴就P記42.5/F1.7, 性價比高. ...
jeffryho 發表於 2016-8-30 09:09

42.5 1.7個樣好一般,我用p機都係會買45 1.8,不過冇防手震

想淺D景深,隊前D影咪得囉
必思 發表於 2016-8-30 10:40

係,只要支鏡對焦距離夠短,真係可以隊前d來獲取淺景深

係,只要支鏡對焦距離夠短,真係可以隊前d來獲取淺景深
aichun 發表於 2016-8-30 10:54

個構圖係咁,冇得隊前啲架喎!
冇理由為左個景深去改變構圖。