(請教)朋友想買一部相機作影雀鳥之用

小妹朋友想買一部容易用的相機

專影雀鳥,

當然要d快門高d,長短距離都ok既,

佢預算為兩萬內,想包一組腳架雲台,後備電池或外置充電裝置,如果唔得可以遲d買腳架及外置充電

如果價錢許可係唔係買支鏡頭好d??

另外佢算預中加買相機背囊或拖箱,夠唔夠錢?

佢之前買過d入門單反,佢覺唔夠,所以想買過部

之前個部係NikonD5500

點樣唔夠用法 ?

點樣唔夠用法 ?
wingkps2 發表於 2016-9-24 08:15

第一要同兩個女兒分享使用

第二佢覺影時按下後快門好似唔夠快

第三佢覺6:00-8:00去影,好似光圈唔夠,因為影雀為主,佢唔多使用閃光燈

小妹朋友想買一部容易用的相機

專影雀鳥,

當然要d快門高d,長短距離都ok既,

佢預算為兩萬內,想包一組 ...
chi333 發表於 2016-9-24 07:47

要平平地玩我見好多師兄都係用7Dmk2 + 支150-600, 或者D500 + 原廠200-500

via HKEPC Reader for Android

要平平地玩我見好多師兄都係用7Dmk2 + 支150-600, 或者D500 + 原廠200-500

via HKEPC Reader for Androi ...
mail4kawai 發表於 2016-9-24 08:45

d鏡可以影幾遠野,佢要遠處影野生雀

6 點至八點影。。都幾有難度 ..大長焦。大光圈。大iso
都唔知得唔得 .

預算太少,買完都唔會合心意

chi333 發表於 2016-9-24 08:54

7dmk2 + 600mm 鏡頭等效 960mm , 我諗30米左右都得掛,影雀我唔識架

不過見都幾多人入呢套咋

預算太少,買完都唔會合心意
必思 發表於 2016-9-24 09:03

如果兩皮野啱啱夠入門揾部7dmk2 + 150~600 sport. 不過冇錢買腳架

chi333 發表於 2016-9-24 08:54

去Flickr search 7d2 + 150-600 睇下啱唔啱~