旅行用Olympus EM10 II 配12-50mm點睇?

想買Olympus EM10 II
暫時只想買一支鏡, budget 5000鬆啲
但唔知kit 14-42 還是 另配 12-50好
主要旅行用,鍾意影wide 景同埋一啲特寫、人加景
大家有咩意見呢?
謝謝啊!

只要一支鏡, 最好揀12mm, 可以考慮下Panasonic 支12-32

只要一支鏡, 最好揀12mm, 可以考慮下Panasonic 支12-32
yaunb 發表於 2016-9-27 22:08

E支用係Olympus機無得手動對焦.

yaunb 發表於 2016-9-27 22:08

this one is sharper than the OM 12-42 kit (I'm using GM1)

想買Olympus EM10 II
暫時只想買一支鏡, budget 5000鬆啲
但唔知kit 14-42 還是 另配 12-50好
主要旅行用, ...
lam1001 發表於 2016-9-27 22:07

P記支1260不錯, 但價錢不平.

留kit 買pana 7-14/4
可以再wide d

有筆直剩就買支25.7 應該夠玩
(不過咁要找二手7-14先得)

P記支1260不錯, 但價錢不平.
jeffryho 發表於 2016-9-27 22:35

宜家水貨近3k
係買等g8出左睇下拆kit咩價先

留kit 買pana 7-14/4
可以再wide d
京 發表於 2016-9-27 23:55

$5000夠嗎?

宜家水貨近3k
係買等g8出左睇下拆kit咩價先
京 發表於 2016-9-27 23:57

我都是咁諗, 到時大把貨