點樣用 CPL on mirrorless

喺 EVF  睇效果唔明顯

試過對住 LCD monitor 睇見到效果.  但係郊外睇效果唔明顯 (想將個天影得藍色啲, 唔會 over-exposed).

喺 EVF  睇效果唔明顯

試過對住 LCD monitor 睇見到效果.  但係郊外睇效果唔明顯 (想將個天影得藍色 ...
無奈 發表於 2016-10-11 10:46

唔明顯會唔會真係冇需要用? 有時CPL都要睇現場光源的
因為EVF應該已經直接睇(睇D樹葉個D最明顯,又或者天色)

背光用會好D.同影水面反光都有幫助,但ED野都係屎忽痕玩幾次.

我最主要想用嘅用途係影到藍天白雲唔係白色一片 (i.e., over-exposed)

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 4# 無奈

個天都反晒白.落CPL都冇用喇

我最主要想用嘅用途係影到藍天白雲唔係白色一片 (i.e., over-exposed)
無奈 發表於 2016-10-11 11:03

呢個情況唔係落 cpl ,而係落 gradient filter / graduate filter..

睇張相, 應該後面都唔使係藍天...

睇張相, 應該後面都唔使係藍天...
calvin83 發表於 2016-10-11 11:54

佢crop咗白色部分俾你睇啫,其他都係藍色

必思 發表於 2016-10-11 12:15

都可能係我個mon有問題.

必思 發表於 2016-10-11 12:15

嗰日都有少少藍天白雲 (another photo).

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊