毒氣室試 EOS M5 : 評價,貴到離晒罩 (冇圖,有片)

本身星期五有個EOS M5試玩會,但有事去唔到
唯有星期日一支公上去CANON毒氣室

好心CANON就放多部 EOS M5 俾人試啦
俾前面個先生搶先一步,唯有等咗一陣
先講個價錢,真係貴D飛起,個價可以買到 D80 囉

上手第一感覺,好好揸,重量OK
所有轉盤好實淨

試下對焦,見到FORUM有人話同 EOS M3差唔多
但我唔同意,佢反應係快過M3 ! 算去到接受到既標準!
試埋拍片,我覺得轉焦時,柔和咗小小。高ISO時,NOISE同M3冇咩分別,冇大改進

今次佢內置咗Digital Viewfinder,我試機時都不自覺地用咗嚟對焦構圖
比起我EOS M3額外插上去,來得方便

最尾,想講一講佢個反MON。有人插佢向下反,設計好有問題?!
但對我拍片插外置Mic既人,就好啱用~
不過,如果佢轉做 "向側" 反
MON會更加好...

如果大家想睇Photo sample,你地自己上網睇人地D review 啦
如果想睇下我既上毒氣室,試玩評價VBlog,就click下面條LINK啦!
https://www.youtube.com/watch?v=qdSn0TA0M4U

D80係尼康機哦.

D80係尼康機哦.
calvin83 發表於 2016-11-21 22:54

咁個價又真係買到D80

咁個價又真係買到D80
必思 發表於 2016-11-21 22:59

OHHH.... 錯咗~ 我係想講 80D 架....

如果綜合計部機值唔值個價?

OHHH.... 錯咗~ 我係想講 80D 架....
hkstanley 發表於 2016-11-21 23:43

所以我買咗80D

各位想買M5既師兄,可以唔使上OW訂,早幾日我响丰澤買野順便問下M5有冇賣,佢地話有,仲有送多粒原廠電,用埋信用卡簽回多幾百

我80D取代40D,M5取代M1

我80D取代40D,M5取代M1
manman1998 發表於 2016-11-22 10:53

5d3

各位想買M5既師兄,可以唔使上OW訂,早幾日我响丰澤買野順便問下M5有冇賣,佢地話有,仲有送多粒原廠電,用 ...
aichun 發表於 2016-11-22 09:50

送多粒原廠電 ??? 咁好wor~