行山用 水貨LX100 定富士X70?

本身用開d500打雀......實在太重
想買部輕便D既機仔行山自拍用
畢直5K內
用過nikon 1 J5但累嫌多左少少noise
買水貨LX100 定富士X70?
兩隻用WIFI REMOTE APP穩定嗎?
定係有更好推介? 謝謝!

如果NIKON 1縑多NOISE其實LX100同X70都未必好太多 係光圈大D
買過支鏡可能更好

不過你行山用應該小用高ISO NOISE問題應該唔太大架?

如果NIKON 1縑多NOISE其實LX100同X70都未必好太多 係光圈大D
買過支鏡可能更好

不過你行山用應該小用高ISO ...
京 發表於 2016-11-22 15:35

樓主既個案太複雜啦,你唔見冇人敢答咩?

行山影山景乜唔係用中長蕉鏡?兩部可能唔啱用喔!

行山影山景乜唔係用中長蕉鏡?兩部可能唔啱用喔!
royc 發表於 2016-11-23 08:21

樓主想要輕便機仔自拍用

via HKEPC Reader for Android

LX100有 24mm有變焦有微距,行山好似靈活d。
remote app連線雖穩定,但自拍好麻煩,連線要時間,又一手相機一手電話,眼望電話取景,又要望鏡頭...我試過,覺得煩,而且女友/老虎未必肯等。

X70 有反mon,自拍方便,影人色靚。
但28mm影景可能唔夠wide,加WCL-X70就有等效21mm,不過$1550。
total  4350+1550=5900

我就推介新出富士X-A3 加 16-50II kit。 534g,不太重。
反mon,影人色靚,有等效24mm,有微距,有變焦。
富士呢支kit質素好,外國好多forum話,收光圈畫質同高一級18-55既分別細。
行55xx  ,水48XX

另有新出LX10,等效24-75mm,有反mon,280g。
不過得水,$48XX。

定係等NIKON DL18-50好呢?

定係等NIKON DL18-50好呢?
shady78956 發表於 2016-11-27 18:30

呢部如果$5k內我都會狗衝

回覆 8# 必思

HAHA 咁多過5K有咩好推介?謝

回覆  必思

HAHA 咁多過5K有咩好推介?謝
shady78956 發表於 2016-11-27 18:51

冇,行山我用手機,最多拎部有24/1.8既DC,
除非買咗新機鏡要試