師兄想請教一下兩支鏡頭請俾下意見!

師兄想請教一下兩支鏡,以下兩支鏡頭差不多價錢,一支有防震,一支較大光圈評論較為銳利!
防震較為重要嗎?

有冇師兄用過請俾下意見!

Sigma 30mm f/1.4 DC DN | Contemporary

Sony SEL35F18 E 35mm F1.8 OSS

相機機身:APS-C 無反機 Sony NEX5t

dpreview有比較過兩支鏡畫質:
https://www.dpreview.com/reviews ... orary-lens-review/3

回覆 3# 硬件法師

35x1.5=52.5.

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - Android

回覆  硬件法師

35x1.5=52.5.

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - Android
calvin83 發表於 2016-12-17 20:34

佢冇話35mm防手震唔重要,所以Sony枝35咪有囉

佢冇話35mm防手震唔重要,所以Sony枝35咪有囉
必思 發表於 2016-12-17 20:55

我幾時都覺得有好過冇, 尤其係成日係低光影相ge人.

如果佢選購#1的鏡頭,
是沒防震30mm的鏡頭,
(#2是有的)
x1.6 crop factor=48mm,
但有1.4光圈,
如果收 ...
硬件法師 發表於 2016-12-17 21:21

https://www.dxomark.com/Reviews/ ... E-top-ranking-prime

dpreview有比較過兩支鏡畫質:
leave 發表於 2016-12-17 17:38

新手唔係好明白,佢比較完是説那個較好?

個人望落好似sigma 較好少少,但又不足以缺少防震功能的誘因!
光圈方面,又看不出是大了一級!

師兄們 你們會選那一支呢?

新手唔係好明白,佢比較完是説那個較好?

個人望落好似sigma 較好少少,但又不足以缺少防震功能的 ...
tin 發表於 2016-12-17 21:36

1.4同1.8係2/3級啫,好少差別