關於拆後擋板

各位ching好,用緊A7ii 想買支長焦,但因為唔常用所以想買平價啲
之前都開過post請教,但好似因為太耐所以沉左底唔回得post?

有意SEL55210,價錢平,輕便,加上需要AF
缺點係crop mode,冇OSS(但a7ii有防震,情況應該可以接受?)
不過再google多啲發現拆後擋後情況好似幾理想

所以想請教拆後擋有咩影響?
google後知塊baffle用黎檔鏡頭內反射既光(?),呢方面會有影響
其次係用黎保護入面啲電路板之類

請問拆左影響大唔大呢?建唔建議拆呢?多謝各位ching

塊尾板可以拆,裹面無乜野反光,遮醜用...

我覺得長焦唔洗拆啦,直接行 apsc ,等效 300mm  

我覺得長焦唔洗拆啦,直接   ...
NPNT 發表於 2016-12-20 23:44

可能人地唔想咁tele.

可能人地唔想咁tele.
calvin83 發表於 2016-12-20 23:45

諗住有時可能唔洗伸到咁盡可以crop少啲野,張相又可以大返少少 感謝ching

我覺得長焦唔洗拆啦,直接行 apsc ,等效 300mm   ...
NPNT 發表於 2016-12-20 23:44

會唔會積麈或者有其他問題之類呢?感覺有啲赤裸
感謝ching

回覆 5# K74223
無問題,可正常使用,鏡尾一般都唔會多塵

要平又想用全幅不如考慮下 EA4+Minolta Beercan 70-210 /4

回覆  K74223
無問題,可正常使用,鏡尾一般都唔會多塵

要平又想用全幅不如考慮下 EA4+Minolta Beerc ...
NPNT 發表於 2016-12-21 08:07

之前都諗左好耐adaptor+非sony鏡 定係 sony apsc鏡好
adaptor+其他鏡好多選擇,但AF用唔用到個d睇到暈暈地 apsc輕便d,應該會買55210算數
再次感謝!

之前都諗左好耐adaptor+非sony鏡 定係 sony apsc鏡好
adaptor+其他鏡好多選擇,但AF用唔用到個d睇到暈暈地 ...
K74223 發表於 2016-12-21 11:47

要輕便當時就入A6000啦~~
A7II CROP MODE得番10MP...............

要輕便當時就入A6000啦~~
A7II CROP MODE得番10MP...............
京 發表於 2016-12-21 12:30

有道理。

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - Android