點用支閃燈嘅手動輸出

請教下各位師兄點用支閃燈嘅手動輸出,有無啲法則可以快速計算到正確嘅閃燈輸出,唔洗不停咁試曝光正唔正常?

請教下各位師兄點用支閃燈嘅手動輸出,有無啲法則可以快速計算到正確嘅閃燈輸出,唔洗不停咁試曝光正唔正常 ...
harryytm 發表於 2017-1-9 00:06

師兄咁問好難會有咩答案...每支燈輸出又唔同..例我用I40要1/1...你可能用I60已經唔使咁大輸出啦...

師兄咁問好難會有咩答案...每支燈輸出又唔同..例我用I40要1/1...你可能用I60已經唔使咁大輸出啦... ...
chiman127 發表於 2017-1-9 00:31

430EX III RT

430 當手動mode, 半按快門時, 係會根據 光圈/ISO/輸出 , 顯示有效距離.

430 當手動mode, 半按快門時, 係會根據 光圈/ISO/輸出 , 顯示有效距離.
super_fatman 發表於 2017-1-9 01:10

快門呢?要用部機身個最高快門同步嘅快門速度?

快門低過 X-sync 就得.

閃燈曝光同快門係無關係.

簡單講,平常影相是 光圈/快門/ lSO 三角關係

咁手動閃就 光圈/ lSO/ 同閃燈出力(1/1~1/16 咁);仲有支燈個變焦,四角關係啦...

快門就閃燈同步... 慢快門可吸多D背景現埸光

廠燈好似大多數有個距離呎顯示

比較簡單方法係,一個場景/距離中,初步調好 快門同閃燈出力... 繼而以 -/+ 光圈或 lSO 作調整,咁操作會幾快下

室内測光表,戶外都係trial and error咁

via HKEPC Reader for Android

有數計:
GN = distance × f-number

GN: guide number 係閃燈輸出數值,430EX III RT 輸出數值約為:
Approx. 43/141.1 (at 105 mm flash coverage, ISO 100, in meters/feet)

如果攝影距離係 10M:
f-stop = f 4.3 (閃燈鏡頭角度設定為 105mm,ISO 100)
如果將10M 轉為呎數=33 呎:
141.1 ÷ 33 = 4.2