唔識影相, 買部比較萬能的傻瓜機

我唔識影相, 又無乜影相觸覺, 亦無打算深入研究

要求:
唔講究太多, 只想買部機可以隨手影下不同野, 可能影下風景, 影下人, 影下食物咁

希望盡量可以係不同時間, 不同場合, 都可以影到不錯的效果 (指不開閃光燈的情況下, 個人黎講不太喜歡開閃光燈, 因為開了會出現好多問題)

通常唔會點set野, 用A比較多

做左少少功課, 好似α7S II比較可以隨便影都影到不錯的效果, 唔知有無揀錯? 有無其他更好選擇?

隨手影用手機最好

要求:
唔講究太多, 只想買部機可以隨手影下不同野, 可能 ...
3ldk 發表於 2017-1-23 02:01

如果無打算深入研究  可換鏡嘅相機好似唔太合適?始終鏡頭先係重點

直出高階 DC 機好似比較好?輕便之餘,影出黎啲相一定見得到人,自己用過兩個系列都唔錯

Sony RX100 系列
Canon G7X 系列

自身感受:如果本身已經唔太特別好影相, 太大部機只會減低你拎出街嘅動力,最後變成擺多過用

(自從拎完一次 A6300 + SEL 2470F4 去旅行,有啲後悔點解當時唔出 Rx100 IV, 本身諗住自己對靚相都有要求先會買 A6300,但去完先知原來自己接受唔到長時間揹住咁大部野係頸去影行,之前去旅行帶開 Rx100 -> G7x 放衫袋係兩個世界黎,簡單啲講就係影相嘅興趣原來大唔過我係旅行犠牲咗嘅輕便)

同之前啲旅行比較影番黎嘅相,最大分別就係

多咗好多靚 Close-up(我覺得對留念黎講義意不大,有潛力做 Wallpaper 囉)

細節 Sharp 咗好多(始終支鏡夠勁)

好少有自己嘅相(因為將部 A6300 +埋支鏡遞黎遞去好麻煩,之前可以好輕易咁互影)

無哂同女友嘅自拍(得番電話嗰啲)

如果比多次我揀,我寧願輕輕便便咁去,多過揹住呢差唔多成 1 kg 係頸/膊頭,中途用原裝嗰條相機帶辛苦到頂唔順去搵鋪頭買過一條粗身啲嘅皮相機帶先舒適番少少

或者用返 kit 鏡輕身返少少(但就啲相嘅威力又差好遠好矛盾)

純粹個人分享

via HKEPC Ionic Reader v1.5.1 - iPhone

隨手影用手機最好
必思 發表於 2017-1-23 02:08

AGREE, IPHONE影相已經好好了

AGREE, IPHONE影相已經好好了
jeffryho 發表於 2017-1-23 06:47

諗住唔影相都仲可以有用咋

要求:
唔講究太多, 只想買部機可以隨手影下不同野, 可能 ...
3ldk 發表於 2017-1-23 02:01

奶Q, 唔影嗰時孭住當裝飾都一流

如果無打算深入研究  可換鏡嘅相機好似唔太合適?始終鏡頭先係重點

直出高階 DC 機好似比較好? ...
hihihi123hk 發表於 2017-1-23 02:25

我本來都想推G7X同RX100(仲有LX10同LX100)系列,但見到樓主問A7S好唔好,似乎個budget好高

不過我都想奉勸樓主一句:呢D高階無反/單反,一來比較笨重,二來唔識用的話可能影出黎仲差(例如唔識控制景深的話,會令想要清楚既地方變朦)

奶Q, 唔影嗰時孭住當裝飾都一流
mail4kawai 發表於 2017-1-23 08:29

富士山幾時爆番部?

g7x .......老人家慢鬥慢ok .meun 都好配合 .

富士山幾時爆番部?
必思 發表於 2017-1-23 08:34

睡火山,唔知幾時會爆