[唔識]其實旅行拍片,大家會建議Hero 5 or iPhone 7 or + ?

年青時去旅行都只係拍照片,DV又非常之麻煩,而家見到好多人都會旅行用Hero5 ,老實又幾方便的。
不過有個我唔識的問題?
而家大部份都架支軸防震,其實Hero5 vs iPhone 7 or 7+ 邊部會係旅程中帶來方便同質素呢?
因為我睇片Hero5都可以用WiFi連手機,睇大屏,我開頭想ip係因為佢除了拍片,還可有大屏去做設定同睇。
咁大家應為,邊部先係去旅行用係最好呢?
預咗筆錢買其中一樣,係無想過果支軸防震,例如Hero5可換電,係一個優點。
256GB其實可以1080p可拍到幾多小時呢?
萬一256 Full咗,Hero5可以抽咭出來過機,但ip就要插線過機?
咁當然hero5加支嘢點都細過ip加支嘢

日光日白 iPhone 好夠用
即時整慢動作/加 effect 快靚正

除非你玩運動拍片就另計

買枝防震棍仲好

唔落水,ip7+再加osmo mobile吧

DJI OSMO+

naomi 發表於 5/2/2017 17:29

呢支嘢會唔會攪到好大舊
用佢支鏡再連iphone?
佢支鏡有咩特別?

呢支嘢會唔會攪到好大舊
用佢支鏡再連iphone?
佢支鏡有咩特別?

風十三 發表於 2017-2-5 17:36

等效22-77 F2.8-5.2,但因為sensor得1/2.3",所以我唔覺呢支比用電話影會好幾多
同埋四千蚊既價錢可以買到上無反既gimbal了
我會寧願用osmo一代或者osmo mobile

買iPhone唔影野都可以當電話用

等效22-77 F2.8-5.2,但因為sensor得1/2.3",所以我唔覺呢支比用電話影會好幾多
同埋四千蚊既價錢可以買 ...
ahshing 發表於 5/2/2017 18:11

聽你咁講
四千蚊真係唔值

聽你咁講
四千蚊真係唔值

風十三 發表於 2017-2-5 19:29

我覺得合理價,但可以有更多選擇咯
畢竟佢真係拍到4K,又連埋個gimbal
但唔計剩係去旅行用,咁ip7+就真係實用得多
再加個osmo mobile都係多兩千蚊到