放大張相做3 x 4 呎 海報問題

1. 影咗將約2000萬像素相, 想於Photoimpact 放大成1:1 用A3紙合併成 3 x 4 呎200dpi海報時, 於螢幕1:1比例看時起牙及很矇
2. 請問是否要用更高像素相片, 或是用其他軟件才可放大成海報而不起牙, 因我不熟軟件及是攝影新手, 買了新相機想自己放大仔仔相做海報,

1. 影咗將約2000萬像素相, 想於Photoimpact 放大成1:1 用A3紙合併成 3 x 4 呎200dpi海報時, 於螢幕1:1比例 ...
arun 發表於 2017-2-17 17:37

相機定手機影呀?
幅相1:1夠唔夠利?

簡單數學問題,你要200 dpi, 36X48即係要7200X9600像素

回覆 3# 必思

哎呀..我部R2差3千萬啊

簡單數學問題,你要200 dpi, 36X48即係要7200X9600像素
必思 發表於 2017-2-17 18:18

咁的婚紗放到人咁大張果的係點攪架?

chiman127 發表於 2017-2-17 18:56

嗰啲唔係預你用平時對住個mon嘅距離去睇, 拉遠左個dpi就唔洗咁高。

當然,真係好高要求嘅就要砌相

chiman127 發表於 2017-2-17 18:56

放到咁大就唔會聞相,聞相咪好似用個放大鏡睇電視咁囉,一樣死得

嗰啲唔係預你用平時對住個mon嘅距離去睇, 拉遠左個dpi就唔洗咁高。

當然,真係好高要求嘅就要砌相 ...
mail4kawai 發表於 2017-2-17 19:11

未試過晒咁大張...有機會整張試下先...除左像素仲有咩要求呢?

回覆  必思

哎呀..我部R2差3千萬啊
wingkps2 發表於 2017-2-17 18:29

我有張咁大...12037X5268

放到咁大就唔會聞相,聞相咪好似用個放大鏡睇電視咁囉,一樣死得
必思 發表於 2017-2-17 19:16

一直想放大張相玩下...但未諗到呢個問題