[教學] 大光圈-nex 6

各位高手

我一直用開 nex 6 + kit 18-55, 想買支 35 1.8 - $2xxx (如要自動對焦是否一定要買原裝?) ,

請問若想影一張前後不太有淺深,是否收細光圈, 若4.0左右便可?

另外因 nex 6 已好久了, 還值得入支鏡嗎? 因下月會出外,轉會入2 手 70D +  18-135 MM 一鏡走天涯好嗎?

買Sigma 30/1.4都得, 不過冇防震...

各位高手

我一直用開 nex 6 + kit 18-55, 想買支 35 1.8 - $2xxx (如要自動對焦是否一定要買原裝?) ,

請 ...
8850 發表於 2017-2-18 20:49

景深唔係單純睇光圈大小,要睇埋其他因素

70D 同NEX-6 相差唔夠一年,都好舊,要新買 80D ,功能上應該強好多,
Canon鏡頭我唔孰,要問其他師兄

70D 同NEX-6 相差唔夠一年,都好舊,要新買 80D ,功能上應該強好多,
Canon鏡頭我唔孰,要問其他師兄 :goo ...
NPNT 發表於 2017-2-18 21:24

新出左部77D

其實你想要乜?

via HKEPC Reader for Android

各位高手

請 ...
8850 發表於 2017-2-18 20:49

收光圈 &  焦點遠D

適馬18-35/1.8Art

其實你想要乜?

via HKEPC Reader for Android
ccchhhuuunnn 發表於 2017-2-18 21:26

都係你最心水清

各位謝回覆, 其實我想影D相景深利D, 所以試過支 35 1.8 自動對焦都幾快, 所以請教, 但有時景深太利, 個背景太濛,如小朋友在迪士尼前影,得個人清,所以問下是否要收細光圈, 因為有朋友介紹 50D, 所以問下 70D 會唔會好D 可 touch mon. 對焦, 因有天涯鏡, 而 nex 無 (或者貴)

Sigma 301.4, is the best lens money can buy