想買部機去旅行, 想輕有咩好選擇?

好多年冇再玩相機, 撞正去旅行, 等唔到M6, 手上得部陳年canon 500D, 同一部傻瓜機, 唔想帶單返, 冇體力. 但部傻瓜機又唔係咁得, 咁4/3 會唔會好啲? 有咩選擇?

冇買過4/3, 但好多年前去啲showroom試玩過, 但發覺都起渣 , 仲幾明顯, 而家有冇改善?

好多年冇再玩相機, 撞正去旅行, 等唔到M6, 手上得部陳年canon 500D, 同一部傻瓜機, 唔想帶單返, 冇體力. 但 ...
qaz11 發表於 2017-3-1 16:54

而家嘅m43我接受到 iso 1600, 但迫於無耐嘅時候我一樣照開12800, 唔係100%聞相冇問題。

去旅行用一部未知特性既機,回來後通常只會後悔莫及

未有M6買M5囉,買個接環又用到舊鏡

其實咁多年冇玩相機, 即係興趣都唔大啦, 咁用返部傻瓜機都冇咩唔妥

其實咁多年冇玩相機, 即係興趣都唔大啦, 咁用返部傻瓜機都冇咩唔妥
mail4kawai 發表於 2017-3-1 17:50

我就係咁,去旅行好多時都係用傻瓜機

去旅行用一部未知特性既機,回來後通常只會後悔莫及
必思 發表於 2017-3-1 17:34

所以偏向canon機,用開易上手

mail4kawai 發表於 2017-3-1 17:50

主要係少咗出去玩, 以前一齊出去影既聯絡都少. 咁間中留意吓相機既事都仲有既.
亦都因為係少咗出去玩, 所以先想影好啲. 傻瓜機如果唔起渣都接受到.

未有M6買M5囉,買個接環又用到舊鏡
NPNT 發表於 2017-3-1 17:47

M5好似都唔細.

回覆 9# qaz11
都好細部... 你上陳列室摸下先