唔明點解凡係試新機D評語.................

D人總係集中晒一窩風咁、只係講速度規格.......外觀............等等功能...........
而聽歌既音質,大部份都只係輕輕帶過,無乜邊幾篇會有比較專業少少既測試報導...........

係咪依家D所謂智能手機,淨係要黎上網打機方面夠照就得?我相信十個用家有過半部手機大部份時間都有用黎聽歌,唔明點解依家D人寫測試報告,係無專業既器材去TEST丫?定係唔太識點樣去分析咩叫做好聲同唔好聲既分別?覺得太主觀?太虛無難客觀唔識寫?

因為會聽歌 =/= 會對音質追求
手機聽歌好多人都係要求唔係太差已經夠

好多人揀手機唔會點考慮音質
呢堆消費者根本唔重視
又點會用資源去測音質

因為大多數人對音質冇乜要求
其實耳機都好重要@@

因追求音質通常都唔會用手機黎比

因為D人根本唔識乜係音樂,剩係有聲塞住對耳已經OK!

我揀手機都係,音質係次要.
部手機音質好唔好都唔會考慮到我買唔買.
同埋好多人都對音質冇咩要求!
有要求個d會係家整部靚hifi!
出到街只for比坐下車解下悶就ok!!
手機講外觀係首,次要速度快就ok!!

因為會聽歌 =/= 會對音質追求
手機聽歌好多人都係要求唔係太差已經夠

好多人揀手機唔會點考慮音質
呢堆消 ...
Magic 發表於 2012-5-12 07:56 PM

我無實質數據去講真係有幾多人,會聽歌唔等於會對音質有追求...........我本身出街返工都會聽歌,以前未興智能手機,用緊部手機因為唔太大部,都唔係好貴,都會帶多部MP3機之類既野出街聽,就算依家部野粒電瓜瓜地,充完電都用唔到半粒鐘,久唔久囉番出黎聽,放係依家果D成五六千蚊既所謂智能手機上面,同一首歌差別係差天共地.........而我果部MP3機,只係八年前一部六七百蚊買番黎既CREATIVE,仲有一部六年前兩百蚊買番黎既大陸MP3機、差別都好大....當然我係指依家D智能手機聽歌質數唔及幾百蚊既MP3機啦................唔明點解依家D廠、定係消費者....係咪注意力全部集中晒係部電話CPU有幾快?打機有幾爽?上網有幾快就得?係咪做一部打機又爽,聽歌又正既手機會好蠢既決定?好似最近所謂既機皇S3發報咁,我好失望佢又完全忽視一班用手機聽歌既用家,講真我今次絕對唔會再買,因為而上了S2一次當了!

因為大多數人對音質冇乜要求
其實耳機都好重要@@
jensonsum 發表於 2012-5-12 08:01 PM

耳機重要,點都唔及先天因數部機既硬件重要掛?

其實真係追求音質嘅都知,唔會奢求電話會幾好聲
追求音質嘅,絕對會用專業器材去聽歌,可能連mp3都嫌佢難聽
電話聽歌個定位只係講求方便,所以好多人都唔會太介意音質
當追求音質嘅人唔會用電話聽歌,而大部分用電話聽歌嘅以又唔介意時,真係無乜廠會針對呢個市場去出機

雖然之前sony都有出啲電話有walkman功能,但係用過嘅都知咩一回事啦…