而家d android 機wifi一般可以去到幾快?

我屋企用唔知 TP-Link WR-840N 定 841.. 總之係 300Mbps 既. (改 dd-wrt)
手機係 Galaxy Nexus. 但一般 speedtest 都係得 2MByte/s (PCCW 500mbit)
而 dd-wrt 永遠見個 connection speed 都係 65M..
正常嗎?

謝謝

TP-LINK + DDWRT 個WIFI 會變左低能, 就算係N 都係SHOW 65M....
我用1043ND, 用NOTEBOOK CONNECT 去隻ROUTER 都係SHOW 65M.
用手機CONNECT 都係65M, 但係DOWNLOAD 可以去到8M( 我係用PCCW 8M)

TP-LINK + DDWRT 個WIFI 會變左低能, 就算係N 都係SHOW 65M....
我用1043ND, 用NOTEBOOK CONNECT 去隻ROUTE ...
casper326 發表於 2012-5-14 10:07

你個case只係show 錯.. 但我直情只有 2MB/s 喎.

你個case只係show 錯.. 但我直情只有 2MB/s 喎.
mcdull 發表於 2012-5-14 10:11

你轉下個WIFI 既CHANNEL 同埋CHANNEL WIDTH 試試...

另外我個CASE 唔係SHOW 錯, 係的確係得65M, 如果機過機 (LAN TO WIFI) 仲會跌...
當轉過另一個CHANNEL WIDTH 個時, 可以SHOW 到150M, 但係係上唔到網..

不過你可以GOOGLE 下, DD-WRT FIRMWARE 既WIFI 的確係比原裝FIRMWARE 差.

你轉下個WIFI 既CHANNEL 同埋CHANNEL WIDTH 試試...

另外我個CASE 唔係SHOW 錯, 係的確係得65M, 如果機 ...
casper326 發表於 2012-5-14 10:16

試過晒啦.. 有d case個speed 仲會drop到得 48M.. 最快係 65M..
咁我都係試下flash返原先既 firmware啦.. 反正我果部真係淨係用來做AP.

試過晒啦.. 有d case個speed 仲會drop到得 48M.. 最快係 65M..
咁我都係試下flash返原先既 firmware啦.. ...
mcdull 發表於 2012-5-14 10:19

著重WIFI...  都係用翻原裝啦.
我用DDWRT 都係要佢個WOL....

咁最快可以去到幾多? 我要來炒movie架咋.

咁最快可以去到幾多? 我要來炒movie架咋.
mcdull 發表於 2012-5-14 10:27

你個CASE就答你唔到喇.
如果係我個環境....      LAN to WIFI.  最多只可以2 MBytes/s

3x MB? 有冇可能呀?..
咪300mbit既上限?
定 Mbit 呀?