[操作疑難] HTC One XL 唔支援 wifi 5G!!!!

HTC 玩嘢!!!!  網個spec 話support 802.11a/b/g/n。  但我部One XL 就search 唔到5G network。  以下係我同個online CS 既對答:

17:23:49 [Rainbow Leung] :
您好,歡迎聯系HTC。我是Rainbow Leung,請問有甚麼可以幫您?
17:24:06 [Rainbow Leung] :
Mr. ,您好。

17:24:22 [] :
HTC One XL 支不支援 802.11a (5G) wifi?

17:25:09 [Rainbow Leung] :
請稍等,我這邊幫您確認一下相關資訊,很快給您回覆。

17:27:56 [] :
你地網個spec 話得。但我部 OneXL 就完全收唔到我自己個5G wifi-n network。  用部Galaxy S2/tab 8.9/note 全部5G 都無問題。

17:30:31 [Rainbow Leung] :
不好意思,讓您久等。關於閣下剛才所說,我們查詢到OneXL 暫不支援5G wifi-n network,由於802.11 N有兩個頻率。一個為2.4GHZ,一個5GHZ。我司支持為前者。
17:30:57 [] :
何為暫不支援?
一係就支援,一係就唔支援。  點會暫不支援?

17:32:10 [Rainbow Leung] :
因為我們已經向技術部門反映,希望日後的更新可以支援此制式的網絡。
17:32:10 [] :
我因為你地公佈咗One X/XL support 5G wifi 我先買
咁點算?

17:33:24 [] :
你地個網都話支援喎!

17:35:03 [Rainbow Leung] :
明白先生您的心情,我們會盡快處理此情況,希望盡快有相關的更新能解決此問題,望見諒。
17:36:35 [] :
你係唔係confirm OneXL 之後會支援 5G?  定係唔知?  因為我係跟你地個spec 我先買!
而家覺得受騙!

17:37:36 [Rainbow Leung] :
暫時我們沒有接到此方面的通知,所以未能確定,但OneXL 是行4g網絡的。
17:38:54 [] :
我講緊 wifi-n 5G band 喎!  唔關 4G LTE 事!!!!!!

17:39:44 [Rainbow Leung] :
抱歉,是我的疏忽,我明白先生您的意思,但暫時OneXL 暫不支援5G wifi-n network,由於802.11 N有兩個頻率。我們的技術部門正在跟進中。
17:40:39 [] :
你地網個 spec 話support 802.11a,而802.11a 只有1 個band= 5GHz!!!!!!

17:42:10 [] :
咁你地即係誤導?!??!?

17:43:58 [Rainbow Leung] :
我們公司當然沒有誤導客人的意思,但因為此由於802.11 N有兩個頻率。一個為2.4GHZ,一個5GHZ。我司支持為前者2.4GHZ。希望先生您明白。
17:44:15 [Rainbow Leung] :
對您造成不便,十分抱歉。
17:45:31 [] :
你地個網spec 唔係咁!!!!!  講明支援 802.11a!  而 802.11a 只有 5GHz band!  無 2.4GHz band 既 802.11a!

17:46:27 [] :
http://www.htc.com/hk-tc/smartphones/htc-one-xl/#specs
自己睇吓  IEEE 802.11a!!!!
One X 都係!

17:50:59 [Rainbow Leung] :
明白的,我們的記錄跟進先生您所反映的問題。
17:52:05 [] :
咁即是點?

17:52:37 [Rainbow Leung] :
我們的會想技術部門反映,查詢屬實會更改相關的產品資訊,同事也會完善電話的功能。
17:52:56 [] :
因為如果無 5GHz wifi-n/wifi-a 我唔會買 One XL!

HTC 玩嘢!!!!  網個spec 話support 802.11a/b/g/n。  但我部One XL 就search 唔到5G network。  以下係我同 ...
Marshall 發表於 2012-5-16 18:07

宜家有冇邊部可以支援 802.11a? 好似好少見
而實際上 802.11a 都 out out 地, 俾 802.11n 取代o左
遲 d 又來 802.11ac

而實際上 802.11a 都 out out 地, 俾 802.11n 取代o左
遲 d 又 ...
jabawack 發表於 2012-5-16 18:41

其實有咩分別?

回復 3# EVIS

依啲野代代更新都係快咗慳電咗,穩定咗~
跟本無突出既功能

遲 d 又 ...

其實如果部機行到 802.11n 5G, 就一定support 802.11a, 因為backward compatible.  List 802.11a 部機一定要support 5G 啦!  而家先要行5G wifi-n!  2.4G 個band 已經飽和!  我係屋企2.4G band 有30+ 個 AP........

我係''setting-wifi-選單-進階"裡面見到有得set喎?
唔通係假既?HTC唔係咁搞野下?

遲 d 又 ...

ab 都無啦, g 好多年, n 都主流了

ab 都無啦, g 好多年, n 都主流了
bbyubb 發表於 2012-5-16 19:41

係呀,其實 802.11ac 已經有產品賣街了,好快又換代了

係呀,其實 802.11ac 已經有產品賣街了,好快又換代了
jabawack 發表於 2012-5-16 19:44

舊 router 未壞, 換機又多件電子垃圾, 有時內心都幾掙扎

舊 router 未壞, 換機又多件電子垃圾, 有時內心都幾掙扎
bbyubb 發表於 2012-5-16 19:47

O甘.... 絕對要少上 epc 了