360盛大TCLTP-LINK網易百度阿里巴巴大家覺得邊間性價高會突圍?

360 盛大 TCL TP-LINK 網易 百度 阿里巴巴 大家覺得邊間性價高會跑出突圍??

做防毒既走去做手機
做遊戲既走去做手機
做電視既走去做手機
做路由器既走去做手機
做搜尋器既走去做手機
做網上交易既 都走去做手機

做有乜難姐, 好多規模大既代工廠, 本身又做手機生產, 又做埋設計架啦, 搵佢地攪囉, 但市場反應先係佢地生死問題, 仲有 tcl 好早已經做手機啦

Google都係做搜尋器

你自己搭到路既,都可以搵代工廠幫你生產一部手機。
相信係因為仍有高利潤,所以吸引到咁多公司去加入市場。

你自己搭到路既,都可以搵代工廠幫你生產一部手機。
相信係因為仍有高利潤,所以吸引到咁多公司去加入市場 ...
Giroro伍長 發表於 2012-5-25 14:37

但據聞,佢哋去做手機,都係想手機預載自家嘅服務,然後以低價去賣手機搶市佔。
然後係服務中再賺錢。
唔知係咪真呢?

但據聞,佢哋去做手機,都係想手機預載自家嘅服務,然後以低價去賣手機搶市佔。
然後係服務中再賺錢。
唔 ...
mdws2002 發表於 2012-5-25 14:39

肯定地答你係,個rom肯定係抽起晒google d野換晒做自己d服務上去,如果唔係佢賺乜野?

肯定地答你係,個rom肯定係抽起晒google d野換晒做自己d服務上去,如果唔係佢賺乜野? ...
WingC 發表於 2012-5-25 14:42

唔知到時會唔會有班玩家,整個抽返起晒佢啲嘢,換返晒Google嘅嘢落去嘅ROM出嚟呢?

然後係服務中再賺錢。
唔 ...

但你冇可能強迫到買你手機既用家,再畀錢去用果d預載apps,亦即唔係保證有收入。

但你冇可能強迫到買你手機既用家,再畀錢去用果d預載apps,亦即唔係保證有收入。 ...
Giroro伍長 發表於 2012-5-25 14:44

Android手機,收入唔一定要來自服務,亦可以來自廣告。

然後係服務中再賺錢。
唔 ...

連服務賺錢都未必係, 最壞既情況係為左增加用戶數量, 吸引風險基金入股, 求可將來 ipo 上市,

你睇下國際性做手機既大廠, 幾多間真係賺錢 ?

小米一早都話左唔係賣硬件賺錢, 佢打既算盤, 係利用小米預裝米聊, 米聊就係對抗 qq 既武器, 點知咁快對手做到隻微信出來