連CMHK都用中興斷線網絡

2300 ? 佢賣既機都冇 2300

回復 2# ioio999

2300 現時係未有電話的
因為2300應該係for TDD-LTE制式使用
補充多句
2600先係FDD-LTE(當然也可以用1800)
家陣出面賣街的4G(LTE)電話,手指/pocket wifi 都係用FDD-LTE制式

TD-XXX系大陸中國移動個”強國自產“network mode,全球唔通用!
你買左距的手機,好有可能轉唔翻其他台,上唔度其他台的網。

TD-XXX系大陸中國移動個”強國自產“network mode,全球唔通用
你買左距的手機,好有可能轉唔翻其他台,上 ...
upsagel 發表於 2012-7-22 07:43

你咪傻 其他地方都有用TD-LTE 只不過係唔夠普及

你咪傻 其他地方都有用TD-LTE 只不過係唔夠普及
letsplay 發表於 2012-7-22 09:01

TD-LTE 要2-3年後才會普及(因大陸現時都未正式出)(modem(好似得一部))手機<----冇.到正式出時就會有 TD+FD 的手機及Modem.

之前聽人講話因為內地同香港個人仔network 要打通,
所以人仔要推td-lte, 我覺得係因為內地政府要求咁做,
我諗大家都明白小弟乜意思

TD-LTE 要2-3年後才會普及(因大陸現時都未正式出)(modem(好似得一部))手機
bbbear 發表於 2012-7-22 10:44

兩至三年後就一定會有Galaxy S6 or Iphone8實用到 TD-LTE,不過到時又可能出5G年代

兩至三年後就一定會有Galaxy S6 or Iphone8實用到 TD-LTE,不過到時又可能出5G年代 ...
bbgirl223 發表於 2012-7-22 10:52

yes...

之前聽人講話因為內地同香港個人仔network 要打通,
所以人仔要推td-lte, 我覺得係因為內地政府要求咁做,
我 ...
kong1234 發表於 2012-7-22 10:47

其實早幾個月已經打通左.
依家CMHK 的3G / FDD-LTE PLAN 已經可以免費(首5GB) 中港共用數據.
國內會係行返2G (EDGE).

呢批2G (EDGE) 的IP 經過特別處理, 可以在國內上到香港上到網站.

之前已經有國內報紙出到文章, CMHK 會在今年年尾出TDD-LTE,
到時會有同時支援FDD-LTE & TDD-LTE 的器材賣街.
CMHK 賣緊果隻華為手指同Pocket WiFi 本身的Spec 係寫支援TDD-LTE 的.
估計到時可能更新Firmware 就可以同時用到TDD-LTE & FDD-LTE.

另外, 3HK 都投左2300 做TDD-LTE, 不過時間表好似無正常公佈過.