刷rom 前backup 一問

我想問   

由cwm recovery 刷原生Recovery  及   由 刷左4.1rom 刷去  原裝rom  係咪2種刷法黎?

如果我root 左機. 咁點先可以刷番 歐水原裝rom? (unroot + relock )

因為我見d 教學文  係 root 左先backup 個rom.咁就算reflash 番去哩個rom 都仲係在 root 哩個state

.而家點樣先可以 backup 到 未root 之前既rom ?

我果部歐水黎..我網上剩係見到日水rom  港行rom    唔該ching 解答..thx

有無ching 幫我解答?

android 刷機, 一般會有二種方法
1. CWM Recovery  (需要 root 權限), 擺 ZIP 檔入面記億卡再 LOADING 刷機 ...
IT-Professional 發表於 2012-7-25 19:27

我果部係galazy nexus

其實ching  我最想學識既一樣野就係:

點樣先可以backup 岩岩買番黎既全新rom?
就算我自己做唔到..我可以點樣搵到哩個rom?
歐水 日水 港行 既rom 都唔同...我自己果部係 歐水
所以我想搵歐水全新rom..

我之前用過cwm recovery backup 自己個歐水rom
但係用cwm backup 之前已經 root 左架啦麻? 咁就算recovery 番哩個rom
都仲係root 緊...我點先可以 變番買番黎果陣咁  unroot  relock?

如果ching 能夠幫我解決哩個問題.我就可以安心去刷rom
因為無論遲d 點樣都好..都可以變番新機一樣..唔驚無保養..
麻煩ching 解答..我相信哩個問題 好多人都想知...

我曾經爬文見到有個ching 教人咁樣 變番新機一樣既rom:

QUOTE:
原帖由 joe_tang1990 於 2012-4-8 12:26 AM 發表

yakju google stock 4.0.4
kernel radio baseband all stock
因為我不知道你之前是怎樣刷的,
但要比較乾淨,
我建議你
1.先用 Galaxy Nexus ToolKit V.5.6 刷一次親生仔 4.0.1 ,刷完後 重新開機 把 TW_Stock_ROM_4.0.1.rar 解壓,變成 clockworkmod  直接放入手機後記得去剔選 USB除錯.

2. Reboot 去 Bootloader 用 Galaxy Nexus ToolKit V.5.6 選 (9) Boot to Cwm Recovery ,
手機會進入 CWM 選 Restore 選擇 2011-12-19.15.24.31 ,當 restore 完成後重開 ,
再檢查 USB除錯要剔上 ,後再關機進入 Bootloader ,將你之前 TW_Stock_ROM_4.0.1.rar解壓,變成 clockworkmod/backup/ 2011-12-19.15.24.31 內的 recovery.img 放入你電腦 Galaxy Nexus ToolKit / put_img_files_to_flash_here 內, 再用 Galaxy Nexus ToolKit V.5.6 選 (12) Boot or Flash .img File 輸入 recovery.img 後,再選 (2) Flash 後選 (4) Recovery 再答yes ,刷完後 重新開機,你應該收到 OTA 更新 4.0.2 之後的你應該會了吧.

其實佢所提供既係咩rom  有無ching 幫解答..係長小小..但都希望你地幫下我手

大多原廠的recovery 同cwm的Recovery backup既system rom係唔同格調
你要有cwm的Recovery即係bootloader,就要先root機,解bootloader lock
如果要backup原本,就係root 機,解bootloader lock ,寫入cwm  Recovery,
backup 原本system rom,再解開system rom del返個root,再寫入system
rom ,原廠的recovery,relock bootloader

大多原廠的recovery 同cwm的Recovery backup既system rom係唔同格調
你要有cwm的Recovery即係bootloader,就 ...
god_md5 發表於 2012-7-25 22:26

嘩ching 你終於解答到我個問題,好多謝你!
亦即係唔需要依靠別人提供既rom 都可以自己變番新機一樣

但係你所講既'' 解開system rom del返個root ''   ''原廠的recovery''
哩2步 我唔係好肯定做到...你可唔可以提供教學??

ps: 我已經用cwm recovery左自己nexus 既歐水rom
亦都放左落電腦做backup之用..

但係你所講既  解開哩個 影像檔  delete 番個root 我唔係好清楚

仲有點樣整番個  原廠的recovery 入機? 係唔係同刷番 我cwm 個rom 方法一樣?

ching 我知咁問 你要答好多野..但希望你幫幫我..因為我爬左好耐文
好多都簡寫..同又要download 佢所提供既rom..好複雜

原廠的recovery ,你搵fastboot oem unlock就知,寫完都係寫明relock,唔會同原本一樣.....
system rom 可以係Liunx 到要command解開,del su superuser.apk咁上下,最好都係上網搵個rom..
其實boot.img ,recovery.img ,system.img ,userdata.img,用原廠software一次還原咪仲易..

原廠的recovery ,你搵fastboot oem unlock就知,寫完都係寫明relock,唔會同原本一樣.....
system rom 可以係 ...
god_md5 發表於 2012-7-25 23:05

但你又話個RECOVERY 不同機  格式唔同
即係我而家用左CWM Recover 左個原裝rom  就可以root 架喇麻??

刷番入去 係咪 unroot 番架喇?

你最尾果句我完全唔明...