[開箱] 我的小米手機己兩個月, 轉台仍在考慮中(先過冷河)...

小米手機MIONE 1C己兩個月,自我感覺良好! (只是無乜運氣可-700) ...
好似上左引咁, 朋友間都起哄話想搶MI 1S(自用), 又話想搶iPhone5(炒賣), 其實番工的邊有咁多時間, 唔使做...?
更加想話搶的是MI 2!!!!!
小米人都在搶, 佢網站慢到死, 未login得成, 10mins已搶完了crazy..... 會唔會參考apple改抽籤呢?

購買前參考了一輪hkepc其他人/機的posts (真心多謝各位ching!!!!!)
預算2500左右, 考慮過程收窄至;
小米(dual) vs 360+海爾(dual) vs MX(quad), 15 16...
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1820618

之後去yahoo搞掂! 北上車錢都免了
我的小米手機($2300雙核1.5G), 後來想型! 唔想用尿袋/鹽水袋... 決定+$100要多粒電最實際!

今日去搞掂張卡(因合約快完了), 先帶number過去中移動$48儲值卡, 先暫作觀望一下!
轉台合約考慮中...(新世界$72無限), smartone又搞4G, 希望或會再有一面倒的減價戰! 70....60...50..40..30.哈哈!
$51包行政費,600+500mins, 1G data, 如有類同3G plan...?
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1835226

之於部古董, 即時被解剖中...(有空再上圖分享, 你們的古董機會怎樣處決它?)

信號強度

好開心! 小米行得很順, 早兩日強太陽光下,個screen仍然好好看...

我用家人不同的卡試信號強度! 轉埋英文/中文看看
我這部MIONE C1(電信版)的信號強度還可以嗎? 唔知算唔算強/弱呢? 正唔正呢?
你地d手機在室內的信號強度是怎樣的, 能上圖分享下嗎?

ps:
android系統查信號強度在設置—關於手機—網路裡。
  室內和室外的信號強度是有差距的。一般室外信號比室內好。
  現在來看這個所謂的dBm,數值範圍在-XX~0之間。這個數越大,信號強度越高。
  -50dBm~0dBm範圍內,恭喜你,你的信號已經好得很了。話說你就站在基站旁邊是吧,哈?
  -90dBm~-60dBm,同樣恭喜你,你基本不會面臨打不了電話的問題。如果打不了的,找運營商吧,那是他們的問題。
http://fecbob.pixnet.net/blog/po ... 6%E8%A9%B3%E8%A7%A3

購買前參考了一輪hkepc其他人/機的posts (真心多謝各位ching!!!!!)
預算2500左右, 考慮過程收窄至;
小米(d ...
seelee 發表於 2012-7-29 01:14

小米好易壞 如果壞左打算點??

今時今日仲 rmb1999, 真係唔吸引了

今時今日仲 rmb1999, 真係唔吸引了
wongtaiman 發表於 2012-7-29 01:35

等多個幾月 小米2就出啦 應該都係1999

回復 6# ben20034

聽聞小米2上市價會系2499...

回復  ben20034

聽聞小米2上市價會系2499...
`hiu 發表於 2012-7-29 01:44

我信唔會囉 唔係無左原先個吸引力 加上依家各大品牌加強圍剿小米 敵對360聯合手機廠出手機

依家阿豬阿狗都出到平價智能手機既時代 小米就唔興香

如果佢拎住M1唔降價都係等死

小米好易壞 如果壞左打算點??
ben20034 發表於 2012-7-29 01:31

仲可以點 ? 速遞去維修中心

仲可以點 ? 速遞去維修中心
wongtaiman 發表於 2012-7-29 01:48

速遞手機要報關稅~~~ 而且唔係幾多間願意運手機上去~~~

基本上運上運落都麻煩