$51包行政費,600+500mins+1G data! 大家幫手update下,唔怕佢屈機!

5/10
好彩堅持要過冷河, 等等好plan出...
原來最便宜的plan就是貪了3shop的IPHONE5免費plan (已成功一買一賣,還有幾舊水入袋 可補番d因之前m1s新出, m1果-700) 多謝apple!!!!!

有c-hing 講一下以上的 "頻譜" "頻寬" 嗎? 看似懂其實搞不懂...

28/8 更新如下...

(有店舖問的, 有網上找的, 有電話熱線問的, 如發現有好價!經濟!實惠!的通話+數據合約3G(4G)plan, 大家都想轉台嗎? 幫幫手update公開一下, 唔怕佢屈機!!)

攜機上台, 以包$12行政費計 (一般12個月合約):

three: $51, 600+500mins+1GB data<=但暫時只限舊客戶!
three新客有$51, 600+500mins+400MB data <=要去店舖強調地問, 如電話熱線問的暫只是200MB, 或她/他會說沒有data送, 佢明顯還想屈機, 暫不理他哈哈), 佢話...佢話...2GB使用量以下唔會限速...

nworld: $72, 1700mins+無限data, 但暫時是限速384kbps...

smt: $80, 1700mins+無限data, (是限速384kbps, 不能tethering/P2P, 無需要簽任何合約,但係必須用信用卡)

ppl: $100, 1200mins+200MB, 佢話係3G HSPA (唔知咩速度呢?)

pccw: $110, 1800mins+100MB

本人自已問的, 加上經部份ching update, 以上價格都應該係堅的!
如有錯亂, 請大家好心幫幫大家update一下!
如大家有少少時間, 更可post各自上ofca的測試出來給大家想/準備轉台的參考參考, 感激!感激!

ching回覆

可能舊客先有
http://www.hkepc.com/forum/redir ... 72&pid=28097887

nworld: 原來通過電話熱線落單買手機(可平nw門市$150-200)*, 還包專人速遞上門 (也可能大家早已都知道的, 我可能來自火星的) *只提供大家參考 (因我剛買了小米, 很滿意, 暫時沒需要買手機了)

我的小米手機($2300雙核1.5GHz 1G ram), 轉台考慮中(先過冷河)...
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1833787

唔太明白... 基本理解係咪以下咁呢??
要是能4G LTE (高達100Mbps), 現時是否只有2300 2600頻譜的?
要是能3G (高達42Mbps), 現時是否只有1800 2100頻譜的?
咁之後睇佢實際好唔好用?順唔順或姪? 是否就是它同一"頻譜"內"頻寬"要夠多闊, 及多少人同時使用?

流動寬頻 比較表
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D1

巴打
“$51包行政費,500+600mins, 1G data,” 是真的,小弟使用中,不過你夠牙力,可以迫條友送“全年換票證”俾你,小弟使用中!

我想知3個PLAN係咪都係限速?

我想知3個PLAN係咪都係限速?
chan9296 發表於 2012-8-1 02:13

YES, 限速41kbps
load facebook多少少圖都load得好耐

巴打
“$51包行政費,500+600mins, 1G data,” 是真的,小弟使用中,不過你夠牙力,可以迫條友送“全年換票 ...
278278 發表於 2012-8-1 02:03

謝謝兄弟分享! 可惜我唔係3舊客戶, 佢直頭話無呢個plan... 我可能要等等了(已開定張儲值卡帶number過冷河, 隨時有邊樹有jetso plan隨時過檔~~)

YES, 限速41kbps
load facebook多少少圖都load得好耐
leung1610 發表於 2012-8-1 02:20

41kbps? really?

41kbps? really?
seelee 發表於 2012-8-1 02:29

SORRY, 打錯, 係41kB/s
好很慢, 之前用原裝facebook app直頭慢到load唔到

但後來我打過電話去投訴後唔知點解會"突然間" 雖然係慢但都load到fb

如果得41kbs 不如nw算..除左睇片都有突

佢打比我話78蚊,  1200分鐘,  1gb無減速。乜有51蚊咁平?