[出機疑問] HTC ONE X/ ONE XL 用家請進

Q1. 想出部XL 4G機玩下,想問Multi Task太快quit個問題有冇解?
我去門市玩過部機,發現佢又未至於一switch就quit,頭2-3個都仲係standby,遠少少就真係要reload。 不過都唔係load好耐,想問下實際用有冇咩大影響?

Q2. 佢內置32/16GB,想問可唔可以format個主儲存空間做EXT4? 因為想直接掉D過4GB既巨型720p mkv落去睇 聽講預設係FAT32格式.

Q3. 另外細店買好似平好多, 想問HTC有冇好似SONY/SAMSUNG咁細店太平就話唔保?

仲有冇咩要留意既野可以分享下? 因為簽左4G Plan, 我傾向出XL。

Q1. 想出部XL 4G機玩下,想問Multi Task太快quit個問題有冇解?
我去門市玩過部機,發現佢又未至於一switch ...
棋靈王~藤原佐為 發表於 2012-8-3 15:40

Q1 : ONE XL system可分配ram得6xx, ONE X system可分配ram有9xx (高通S4既關係?)
         one XL 加埋sense, 6xx mb都幾難multi-tasking.

Q3 : HTC係行機就保, 細店買可以即刻打去CS 俾imei佢地check.

Q1 : ONE XL system可分配ram得6xx, ONE X system可分配ram有9xx (高通S4既關係?)
         one XL 加埋 ...
akitohk 發表於 2012-8-3 15:45

S4同T3版可用ram差300咁多
大家個os/預置app唔係一樣架咩

S4同T3版可用ram差300咁多
大家個os/預置app唔係一樣架咩   ...
棋靈王~藤原佐為 發表於 2012-8-3 15:49

OS / APPS係一樣, 可能高通SoC 俾HW預留左既RAM比較多
http://www.hkepc.com/forum/redir ... 38&pid=27802036
484+188 VS 778+198

搭單問下, 有人同我講htc有好多apps裝唔到, 因為係商業機, 但我有懷疑, 所以想問下大家

我去門市玩過部機,發現佢又未至於一switch ...
棋靈王~藤原佐為 發表於 2012-8-3 15:40

CSL 1010 沙田鬥市出 HTC ONE XL 0機價(預繳4998) , 477(4G PLAN)-208.25(機價回扣x24)-42.083(特別優惠x24)=226.667 , 用緊唔錯 大埔至上水街到多數收到4G LTE ^.^ 室內又比PCCW 收得好好多 , 抵玩

477*24-1010=10438(24個月機價+月費)

回復 5# lwleung

未試過裝唔到APPS , 有邊隻冷鬥APPS 係裝唔到?

回復  lwleung

未試過裝唔到APPS , 有邊隻冷鬥APPS 係裝唔到?
NEO_HK 發表於 2012-8-3 16:45

原來係放流料, 多謝CHING解答

CSL 1010 沙田鬥市出 HTC ONE XL 0機價(預繳4998) , 477(4G PLAN)-208.25(機價回扣x24)-42.083(特別 ...
NEO_HK 發表於 2012-8-3 16:44

師兄部機長期4G連網電量如何?即係唔特登off 4G. 夠唔夠支持一日
掃下facebook,收發whats app,幾條動新聞 etc.

搭單問下, 有人同我講htc有好多apps裝唔到, 因為係商業機, 但我有懷疑, 所以想問下大家 ...
lwleung 發表於 2012-8-3 15:59

我又未試過裝吾到app, 我係one x