求助..待機幾個鐘...電池就倒水??

大家好, 我手上部s3 lte 最近好奇怪
待機左3個鐘, 期間冇咩點開screen (如下圖), 但係電量都冇左成30%
睇返紀錄見到係"媒體伺服器"o個邊全程keep awake ....
小弟上網search過下d 解決方法, 如format sd卡, 關音效等, 都係解決唔到呢個問題
請問有冇ching所以指教一下!!!

ps: 應該係sd 卡o個邊的問題? 因為我唔用sd卡就好似冇事....
但係我入手s3就係貪佢有sd slot, 冇理由唔用sd卡嫁...

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

你部機用左幾耐..?check下電有無發脹?

水貨?

我都有咁的情況, 兩個鐘聽歌, Whatsapp 冇左50%. 行4G

待機訓醒又唔見50%

用兩舊電試都係咁.

ROM係 Sentinel ROM 4.40

有SD 咭!

BTW,  聽人講LINE S3 LTE 好食電. 我冇用

好明顯你張 SD 死下死下,唯一方法換咭啦!

好明顯你張 SD 死下死下,唯一方法換咭啦!
intechnologyhk 發表於 2013-5-20 23:47

真係關 SD 事 ??? media server 丶食電唔關 SD 事.

真係關 SD 事 ??? media server 丶食電唔關 SD 事.
reddogdog 發表於 2013-5-20 23:51

係,因為部電話不斷搜尋張 SD 咭內容而浪費電.
你都話唔插咭就無事啦!!!

你部機用左幾耐..?check下電有無發脹?
ricejon 發表於 2013-5-20 23:02

用左大半年左右, 冇發脹

水貨?

我都有咁的情況, 兩個鐘聽歌, Whatsapp 冇左50%. 行4G

待機訓醒又唔見50%

用兩舊電試都係咁.

RO ...
louisney 發表於 2013-5-20 23:16

行貨呀...

係,因為部電話不斷搜尋張 SD 咭內容而浪費電.
你都話唔插咭就無事啦!!!
intechnologyhk 發表於 2013-5-20 23:57

我見到好多人都係咁講...
但係我升級md1之前又好似冇咁的問題/冇咁嚴重...
都見到有人話呢個係andorid 4.1.2的bug??

順便一題我用的係samsung class 10 32gb tf card,