[操作疑難] lg p990 如果升 (自己升><) ICS, 有多少 free ram?

用緊STOCK 2.3, 開機有around 150mb...用用下得50~60mb, 好慢,restart...想問一下有沒有ching up了 ICS, 開機有多少 free ram? thanks
P.S. 想自己up ICS, 但想找一個有多些free ram version..

512m係死証,剩50係正常,換机好過

換過部啦

我部咗2X 2年,之前 去X D A 網自己刷ROM,有RAM HACK,可以OC,部機重生咁

開心使用中

p990得512MB RAM, 建議直接上CM10.1 Android 4.2: http://get.cm/?device=p990

CM10.1 Android 4.2 對少RAM機種支持比4.0, 4.1好好多, 我部陳年單核Nook Color 512MB RAM都可以行得順(係慢但唔Hang), Free RAM經常有100MB以上

我部咗2X 2年,之前 去X D A 網自己刷ROM,有RAM HACK,可以OC,部機重生咁

開心使用中 ...
jc0604535 發表於 2013-5-25 12:27

p990得512MB RAM, 建議直接上CM10.1 Android 4.2:

CM10.1 Android 4.2 對少RAM機種支持比4.0, 4.1好好多, ...
borrego 發表於 2013-5-25 12:41

thanks ching,
但 cm10.1 , 4.2不是stable release, 不知有否明顥問題?
我想知道哪個P990 ICS rom 是 stable又比較多free ram(不用加太多fancy功能)?
thanks ching advice!

回復 6# manhon

用番官方既v30b..可以search番依到既舊post

回復  manhon

用番官方既v30b..可以search番依到既舊post
Field 發表於 2013-5-28 21:32

官方既v30b會否有很多的LG小工具,令到好慢?(舊post有ching好似話30b好慢少ram,要用番2.3..)所以想問有沒有其他好推薦, thanks

回復 8# manhon

跟機工具其實得幾個..岩岩試左試用android assistant kill左下apps free ram 180左右"次次唔同"
本身裝既apps 唔多 平常使用都流暢..但不能同時運行太多程式 ram不夠

stock Ics 真係唔多掂,我之前用左幾日就刷左個base on LG official ics 改既rom,刷埋kernel, 512 ram 死證,唯有用greenify freeze左係background既apps。

建議你上xda用All in one tool up上4.0先,唔係少好多選擇,其實部機只係少ram, Mon 我覺得一啲都唔差,我而家有時行過willson 拎自己部2x出黎較到最光冇乜邊部比呢部靚,不過真係少ram..死罪……
你肯刷下rom,2x其實好好用,唔識就再問,2x朋友加油