[非打手] S4 Mini 應該可以秒殺sony htc 中階

今次S4 Mini同上年S3 Mini 定位好唔同

今次應該provide到同S4 差不多嘅experience

主要贏係1900mAh battery, 2.0M Front Facing Camera, 4G LTE
淨係個前置鏡頭已經贏哂
不過軟件層面應該都係繼續落後少少

其實Sony, HTC 2013就係差一部可以provide到與其旗艦experience相約嘅正規細尺寸機
就如上年HTC的One S - 就有與One X相約的experience
例如HTC今年需要與HTC One 差不多experience嘅小號版
一直都有傳會推出的One M4未知會如何 - 不過如果M4 做不到的話, 就一定要以價取勝

Sony 就有另一套, 上代的旗艦機基本就是今代旗艦差不多experience的小號版
例如Xperia Z 相約experience的機 Xperia TX, Xperia V

回復 1# KwokAngus

Xperia SP  規格都差唔多啦
仲要係4.6" 720p mon.....
S4 mini 做到$3380先算啦

回復  KwokAngus

Xperia SP  規格都差唔多啦
仲要係4.6" 720p mon.....
S4 mini 做到$3380先算啦 ...
sk992034 發表於 2013-5-31 01:21

[堅決非打手]
    Xperia SP 淨係個前置鏡頭已經夠佢輸, 所以Xperia SP 一定要打價格戰
S4 Mini 前置鏡頭好少少, 已經可以避一避價格戰
另一方面, 打價格錢不利公司毛利率

論營商, Samsung反而高明 - 先進世界依然有兩種很強大的消費者demand
1. 購買一枚旗艦享受的尺寸小一號、價錢也小一號的手機
2. 購買一枚哪怕只是前置鏡頭好一點點、總之某個價錢以下最好的手機

明顯睇到, Samsung營商幾高明, 不停推高手機尺寸, 成功誤導市場對手決策

咁其實 HTC 除咗m4都有部 DESIRE 600 ...
4.5." qHD mon, 4-core, 仲要雙咭雙待雙通 ~
話哂都 quad-core 咁仲fit你要求0既旗艦experience ...
but 又係睇下htc賣幾錢啦...

如果賣3K 以下就有睇頭

S4 mini 用MSM8930 1.7GHz CPU
Xperia SP用MSM8960 pro 1.7 GHz CPU
後置相機又贏, 電池Xperia SP有2370 mAh
S4 mini得1900 mAh...
仲要輸埋隻mon.....除非賣$2600-2900
如果唔係又係部垃圾

sp 輸重量, 冇電換
mon 應該sp 好D (因為唔係3 星MON), 不過一般人無視, 什麼會因為3 星出名而覺得3 星MON 好D

其他應該差唔多?

sp 輸重量, 冇電換
mon 應該sp 好D (因為唔係3 星MON), 不過一般人無視, 什麼會因為3 星出名而覺得3 星MON  ...
hkepcac 發表於 2013-5-31 01:57

SP真係好厚, 今日並埋一齊, 仲厚過部國產小米2S 小米系列已經夠曬厚

sp 輸重量, 冇電換
mon 應該sp 好D (因為唔係3 星MON), 不過一般人無視, 什麼會因為3 星出名而覺得3 星MON  ...
hkepcac 發表於 2013-5-31 01:57

一般人覺得,3星是無敵的~
有女仔fd話因為3星係手機界好出名,所以用2680係人仔買左部s2 plus
咁岩我部伏V又係2680係人仔買的
3星出名極其量係因為d 旗艦賣得好,
中低階唔建議,同價錢其他牌子抵玩好多