電話發霉, 未過保, 客服話維修費$2400!?

我有個朋友返大陸留左部電話係香港冇用到幾日
返到黎香港部電話開唔到機完全冇哂反應
部機未夠一年, 拎去SXXY客服佢話內部發霉維修費$2400(幾乎可以買個部新)

我朋友重係個學生, 聽到$2400果下佢真係shock左, 部機都未用夠一年
所以幫佢問下, 其實係非人為損壞只要係發霉就要比零件費, 定係間公司見到一個妹妹仔好蝦所以屈佢比?

有咩可以幫到佢?

入過水至會發霉。

應該有水氣先會發霉

係咪求其開個價嚇走你

好正常呀,喺代理角度"人為疏忽"="人為損壞"

SONY同***維修都係外判,一有小小借口就收錢或者唔想同你整是常識吧

件事只有當時人最清楚, 潮濕令手機發霉, 正常保存會好少發生

件事只有當時人最清楚, 潮濕令手機發霉, 正常保存會好少發生
vagrantno13 發表於 2013-6-4 10:28

正常人為不當要收費都合理,不過好似早排我老虎部SOLA入咗水去問整要幾錢,佢報$2500,有乜可能換底版仲貴過買全新?分明係想搶錢/打發你走

正常人為不當要收費都合理,不過好似早排我老虎部SOLA入咗水去問整要幾錢,佢報$2500,有乜可能換底版仲貴 ...
enzyme 發表於 2013-6-4 10:55

坦白講..你入左水基本上所有野都要換哂咁濟
當然個價有無水份係得sony先知
你覺得搶錢咪拎比先達佬睇下有無得整囉

坦白講..你入左水基本上所有野都要換哂咁濟
當然個價有無水份係得sony先知
你覺得搶錢咪拎比先達佬睇下有 ...
lau0921 發表於 2013-6-4 11:13

就係之前比人睇過話底板燒咗其他嘢冇事,叫我上代理換底板
我真係覺得搶錢所以已後都唔會再買SONY同其他外判維修既行貨