點解 note 8 lte 會平過 note 2 lte

係 prxxx.com.hk  個裝見到note 8 lte 會平過 note 2 lte
而且佢有一篇野話 「手機規格與Note 2一樣,同樣是1.6GHz四核心處理器,2GB RAM」
因為小弟是非 android 平台用家,所以唔係好熟
但屋企人就想兩部中出一部

回復 1# bearng

note2 係用super amoled hd plus , note8 係用TFT LCD
note2 8.0mp 相機 note8 5.0mp相機

個Spec.甘舊 Note2都出左甘耐
賣得平好正常

放大D舊野仲想賣貴D

平板多數都平過smartphone嘅,唔係點叫「平」板啊?
唔通因為Note 8有個8字,就以為Note 2個2字細過個8字就會平啲?
兩部機嘅定位都唔同,平板嘅定價唔可以攞嚟同手機比的。

兩部機嘅定位都唔同,平板嘅定價唔可以攞嚟同手機比的。
beenoliu 發表於 2013-6-7 00:10

冇錯, 因定位都唔同,
電話可以食水深所以貴D, 就係咁簡單

在電子世界,以技術角度去諗,將同等功能放落一個細小空間其實會比放在一個大空間困難好多,例如散熱、零件體積,組裝,抗干擾等等因素. Note 8.0 螢幕係大D, 理論上元件價會高, 不過大家有冇留意note 8.0 係用LCD, 而note2 用AMOLED, 另外note8.0 解像度比note2低。

在電子世界,以技術角度去諗,將同等功能放落一個細小空間其實會比放在一個大空間困難好多,例如散熱、零件體積,組裝,抗干擾等等因素. Note 8.0 螢幕係大D, 理論上元件價會高, 不過大家有冇留意note 8.0 係用LCD, 而note2 用AMOLED, 另外note8.0 解像度比note2
gpty 發表於 12-6-2013 15:36

你有無睇清楚你講咩?

你有無睇清楚你講咩?
a886 發表於 2013-6-12 17:31

可能說是PPI 越精密即是成本越貴,二來AMOLED一定貴過TFT
而且AMOLED用電比TFT為少,持航可能比上一代7.7為弱不定