[操作疑難] 紅米note 增強版鬥 中興v5紅牛 799元 有4g

中興紅牛V5配置信息:中興V5紅牛手機採用了5.0英寸720p分辨率夏普HD屏幕,高通驍龍400四核處理器、1GB RAM+4GB ROM(能量版採用2GB RAM+8GB ROM),前置500萬、後置1300萬像素雙攝像頭,運行nubia UI 2.0系統界面。點擊查看評測:打破4G手機底價!

中興紅牛V5體驗評測

紅米Note的配置信息:紅米Note擁有兩個版本,分別為標準版與增強版。在配置方面,普通版紅米Note搭載1.4GHZ聯發科MTK6592M八核處理器,1GB內存,8GB閃存;增強版搭載主頻為1.7GHz的MTK6592聯發科八核處理器、內置2GB內存。售價方面,標準版為799元,而增強版為999元,除此之外,兩個版本在其他配置方面均為一致。點擊查看評測:千元級市場再發力!紅米Note體驗評測

原文
http://www.gfan.com/review/2014050548116.html

中興v5紅牛 4g手機
http://www.ztehn.com/hongniuproduct.php?sid=450

見到高登有人貼

中興紅牛V5係大陸3間電信商嘅 "定制機",有3個版本 (制式)。

移動版 4G TD-LTE (中國移動) / 3G TD-SCDMA / 2G GSM
青春版 (1G RAM + 4G ROM) 799人仔
能量版 (2G RAM + 8G ROM) 999人仔

聯通版 3G WCDMA  / 2G GSM
青春版 (1G RAM + 4G ROM) 799人仔

電信版 3G EVDO / CDMA / 2G GSM

淨係得移動版有4G (TD-LTE),喺香港祗用到CMHK或者3HK嘅4G TD-LTE (3HK仲未正式啟用),用唔到香港FDD-LTE 4G,同埋WCDMA 3G。

個大陸網係攞 "移動版" 嘅V5 同米Note比較,但係呢部4G TD-LTE版嘅V5,主要喺香港用嘅話,唔係人人啱用。

仲有,3款紅牛V5都聲稱硬件dual SIM ready,不過要等 "升級" ,而且ROM有小bug,有待 "改善" 。  

利申,用緊第一水出廠(4月18日)嘅 "移動版" V5 (青春版1G RAM + 4G ROM),仲等緊dual SIM "升級" 。

個大陸網係攞 "移動版" 嘅V5 同米Note比較,但係呢部4G TD-LTE版嘅V5,主要喺香港用嘅話,唔係人人啱用。

...
dcc2000 發表於 2014-6-27 23:40

CHING, 你的V5在香港用到3G上網嗎?

CHING, 你的V5在香港用到3G上網嗎?
AA1051 發表於 2014-6-28 09:58

用唔到香港嘅3G,香港係WCDMA。
可以用到CMHK嘅4G TD-LTE。

用唔到香港嘅3G,香港係WCDMA。
可以用到CMHK嘅4G TD-LTE。
dcc2000 發表於 2014-6-28 12:02

只能香港4G?!

只能香港4G?!
yoyo348 發表於 2014-6-28 14:56

中移動既4g

回覆 4# dcc2000

現在已有雙卡公測版在公網上, 是有些BUG, 但都可以用.

回覆  dcc2000

現在已有雙卡公測版在公網上, 是有些BUG, 但都可以用.
andychg 發表於 2014-7-16 18:21

當日第一時間已經刷咗,使用中。
中興d ROM,BUG或多或少梗有嘅,預咗。。。

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... ;page=4#pid32078090