[測試] [簡單DIY] 忽發奇想 - 單手用到5吋幾MON?

講句免責先 ~ 以下行為請在18歲以上/家長同意之下進行, 本人不保證所有機都o岩用

入正題, 冇端端忽然覺得一個人單手冇理由用得4.X吋咁細, 問題其實出o係架機既設計上, 其實機背如果正中有一個手柄, 就可以增加到單手使用既範圍~

咁o岩有個冇用既機殼, 就攞黎做白老鼠
材料:
布/橡筋布 + 針線 (你用鏍絲+釘都應該得既...) + 後蓋 (我估硬身既套都得)
難度:
極低 (利申: 咁大個人只用個幾次針線)

STEP1:
o係個殼既中間位鑽個洞, 高度就要預自己手形同埋機既長度

STEP2:
將布條捲成一圈, 穿落個洞度, 另一邊就穿落另一塊冇(最好來回穿多幾次, 會穩陣好多)
(如果用番黑色布應該會冇咁顯眼)

完成!!
手術前

手術後

因為一般電話都係唔夠200g其實都好輕下, 所以都好穩陣

- 實驗成功!! 因為手指唔駛圍晒成部機, 只需去到一半套住個圈就得, 所以手指公既可動範圍就大左
- 呢一次只係試驗性質, 因為自部機只得4點幾吋, 作用唔大, 不過第時換新機既時候就會正式咁搞, 實現單手玩大MON~
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

其實市場上有類似既產品

講句免責先 ~ 以下行為請在18歲以上/家長同意之下進行, 本人不保證所有機都o岩用

入正題, 冇端端 ...
jacktsui 發表於 2014-7-12 19:10

希望 ching 唔好介意. 加左個圈有d難睇, 袋入袋又可能阻到.

其實都係怕部手機甩手, 搵位加手帶, 用機時穿住手腕, 就唔怕跌. 以前d 機細, 好多設計會預可加手帶, 反而而家d機咁大部, 就無得加....

希望 ching 唔好介意. 加左個圈有d難睇, 袋入袋又可能阻到.

其實都係怕部手機甩手, 搵位加手帶, 用 ...
5dollar 發表於 2014-7-12 20:51

Sony有啲機有。。。我部z ultra都有

via HKEPC Reader for Sony Xperia Z Ultra LTE

其實都係怕部手機甩手, 搵位加手帶, 用 ...
5dollar 發表於 2014-7-12 20:51

用黑色會冇咁覺眼, 同埋個圈係軟身既, 唔會頂住

Sony有啲機有。。。我部z ultra都有  
via HKEPC Reader for Sony Xperia Z Ultra LTE ...
EVANGELION 發表於 2014-7-12 20:56
其實市場上有類似既產品
skov 發表於 2014-7-12 20:30

有冇LINK參考下?

醜样仔。

姑勿論靚唔靚仔,有心DIY方便自己,值得一讚

入正題, 冇端端 ...
jacktsui 發表於 2014-7-12 19:10

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

有時都係睇部機既設計: 我之前用 NOTE1, 5.3", 用到手指公關節痛; 而家用 G PRO, 5.5", 反而無痛過, 所以部機既設計都有關.

hk517 發表於 2014-7-12 21:19

咩原理?磁力?有冇LINK?