紅米 1S 既 GPS 係咪 Google map 用唔到既?

幫個細路 set 緊部 紅米 1S, 用慣三叔機部部一樣, 睇住部 1S 真係唔識攪.

經個 谷哥應用下載器裝左 Maps, 但係攪極都定唔到位.
GPS 開左, WLAN 定位都開埋, 用 百度地圖 定位無問題, 但係 google 既野就唔得.
好似係見唔到佢既 GPS 咁, 但係百度地圖就一 click 就中.  不過我唔係想用黎睇地圖.
由於慣左用 google+ 睇人地既位置, 本來諗住可以咁樣 check 下佢位置, 但係 google app 認唔到位就見唔到人了.

唔知有無得 set 到 google 既 app 都用到佢既 GPS?

幫個細路 set 緊部 紅米 1S, 用慣三叔機部部一樣, 睇住部 1S 真係唔識攪.

經個 谷哥應用下載器裝左 Maps,  ...
Super169 發表於 2014-9-23 22:14

用google map gps室外收得好過室內(onlyGPS無用date同wifi)

室內開wifi/date接收會好左

仲有update下個紅米Rom同Google地圖

用google map gps室外收得好過室內(onlyGPS無用date同wifi)

室內開wifi/date接收會好左

仲有update下個 ...
zoin0000 發表於 2014-9-23 22:46

好多謝你既意見.
不過, 我諗你誤會左了, 唔係室內定室外, 或者準唔準既問題, 係完全用唔到.
而同一時間, 開百度地圖係完全無問題的.  即係部機本身 GPS 定位無問題的, 只係 google 用唔到 D 資料.
剛剛搵到個舊 post, 原來裝番個  NetworkLocation 就無問題了.

好多謝你既意見.
不過, 我諗你誤會左了, 唔係室內定室外, 或者準唔準既問題, 係完全用唔到.
而同一時間, ...
Super169 發表於 2014-9-23 23:55

你唔是香港Rom??

NetworkLocation香港Rom正常有

你唔是香港Rom??

NetworkLocation香港Rom正常有
zoin0000 發表於 2014-9-24 08:07

O...我以為無分別, 果部係水機.
唔知仲有乜野係 香港貨至有, 我發覺裝完之後,  google+ 一樣唔識 update 個 location, 仲係睇唔到佢去左邊.  但係佢個 google map 就已經用到無問題了.

O...我以為無分別, 果部係水機.
唔知仲有乜野係 香港貨至有, 我發覺裝完之後,  google+ 一樣唔識 update ...
Super169 發表於 2014-9-24 09:41

你去官方下載香港Rom用卡刷,咩問題都無

內地Rom是要識玩的人才好用,

紅米系列內地Rom好像比較差,我小米系列都無呢個問題,紅米Note我最後都是刷國際Rom Google Map,Google+正常定到位如有開GPS