[操作疑難] [換新機]除左5s 6,有咩手機係單手用,唔易HAND機

4月買左 SONY Z1C 但呢兩日跌左係街,被熄埋機,:~( 焗住換

Sony Z1C 用左一排既問題
1. 影相個view 太細, 其他FD 用既 samsung HTC iphone 影出來既相都大好多
2. 個MON 太細/ D字太細

我一路行一路睇WHATSAPP 架嘛 我驚 IPHONE 5S MON太細, 睇唔清楚D 字
之前果部Z1 C 較到最大 字型, D字都係睇得唔太清楚
驚 IPHONE 5S 個MON無咁大, 睇whatsapp D 字仲辛苦 [banghead]

其實我都聽過唔少人話IPHONE 少HAND機,
但我唔太中意佢個版面, 我中意android 有得加 widget

BUDGET: $6000-7000 以下
(都希望 性價比幾高, 即係抵玩啦 )
唔打機, 唔玩game /app
WHATSAPP,上網, FB, IG多
想單手操作, 打字 開熄mon 單手操作無問題, 唔中意咁大 (我係絲打,擺唔到落裙袋)
mon 有4-4.7"(LG 4X HD 4.7" 我都可以勉強單手操作 )

choice :
1. htc one
2. iphone 5s
3. iphone 6

未用過 IPHONE , 唔知會唔會 中意iphone 介面,
但用過LG 4X HD, HTC INCREDIBLE S 同埋 SONY Z1C,
最中意都係HTC 介面…
幾個月前既sony interface 都OK, 但依家SONY UPDATE 左去新VERSION, 好難睇(至少sony photo album 好唔user friendly )

而我又幾中 意 防水設計, 防水機仲有咩好提議?

Sony z3 c.
另你要細Mon防水機,我諗要日水如.Sharp AQUOS PHONE Xx mini 303SH.
via HKEPC Reader for Android

你中意android 有得加 widget,
又中意sony 既防水設計,
mon 又要大番小小有5.2",
那麼很簡單啦Z3 就得啦!
但能否單手就因人而異啦。

HTC One M8

傻瓜手機

既然budget可以去到6000-7000咁大,我諗性價比呢啲嘢應該無咩影響嘅
我諗z3c應該最適合你
四千幾有六千幾嘅規格(性價比ok?)
用開z1c,z3c介面應該同z1c差唔多,唔駛重新適應
單手操作應該無咩問題嘅
有防水
mon size 同你自己揀個嘅部差唔多(ip5s除外)
ip5s 4吋
ip6 4.7吋 (解像度唔清楚)
m7 4.7吋 fhd
z3c 4.6吋 hd

via Vega Iron 1

回復 1 #doraemon.yeung

與apple ios 比流暢度, 單手不打機, 咪lumia 930  lte,  可換電咪 lumia 830囉。

要安卓, 小米3, lg g2, mx4, 等等

via HKEPC Reader for Android

你中意android 有得加 widget,
又中意sony 既防水設計,
mon 又要大番小小有5.2",
那麼很簡單啦Z3 就得啦 ...
tkw111475 發表於 2014-9-26 17:15

actually 4-4.7" suits me better...

其實android都唔算易hang.... 如果講最順都算係htc...

其實android都唔算易hang.... 如果講最順都算係htc...
cheapman 發表於 2014-9-26 23:57

下?點解咁講?