[操作疑難] 討論 Z3 使用上的兩大問題

1. 發熱:
不論上網,影相或拍片都會令部機溫度上升,可以導致相機短期失效。

2. 低光白平衡偏黃:
每逢在室內影相時極之嚴重,令人像膚色偏黃非常難看,似乎跟 Sony 一眾數碼相機存在同樣問題。

1. 估計z3 係防水機,要密封所以容易導致散熱不良。
2. 相機白平衡,呢d要睇間廠有冇良心,有的話可能係之後update 解決。

2. 相機白平衡,呢d要睇間廠有冇良心,有的話可能係之 ...
wwkshs 發表於 2014-10-26 20:25

1. 十分認同,呢個應該死症救唔到
2. 好麻煩,想直出相片 whatsapp 比人都唔得

2. 相機白平衡,呢d要睇間廠有冇良心,有的話可能係之 ...
wwkshs 發表於 2014-10-26 20:25

1, 所以希望佢出番 D 正常電話, 唔駛防水.
    2, 聽版友話, z3 影相好 z2 好多, 仲有問題 ?

唔通要等 z4, 先會較好 ?

1, 所以希望佢出番 D 正常電話, 唔駛防水.
    2, 聽版友話, z3 影相好 z2 好多, 仲有問題 ?

唔通 ...
bobopig 發表於 2014-10-26 21:06

Z3係一部強調拍照正手機,影相都搞成咁呀? O嘴je je je

其實有m mode,可以自己調白平衡同ev

不如放張上上來睇下點樣先, 好多時影相問題睇到張會易找出原因吧,
如果唔係紙上談兵好難明白.

不如放張上上來睇下點樣先, 好多時影相問題睇到張會易找出原因吧,
如果唔係紙上談兵好難明白. ...
呀志 發表於 2014-10-26 21:33

由於大部分照片都有朋友樣,容許我用 dpreview 個 studio comparison 做對比:

iPhone 白平衡似 canon g7x
而 z3 就似 rx100m3
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 8# jamesdean

試下用m手動白平衡轉色溫, 太低光可以用埋a閃光燈補光可能都會好d架.

有時手機下下m mode 又確係幾煩