[開箱] 多圖 終于收到 RMB 599 Infocus M2 雙卡中港移動聯通雙網4G

原價 RMB 799,1111 特價 RMB 599,又搶到紅包減 RMB 100
感覺對比 and M811 雙卡我o岩用 D...
玩儲值卡 (hehe 八仔 印印 等等),當 4G 蛋又得,
而且唔係中移動定製機,應該無鎖聯通 SIM,兩間既 SIM 同香港既 SIM 都用得。
開頭以為大陸機無 Google Play..... :(
官方天貓 1111 特價 又唔做香港客唔送香港..... 諗住放棄
點知搵到間非官方店有得刷台灣繁體 ROM,又搵到人係大陸收件帶返落黎
所以就拍板買左,埋單 RMB 599+20 紅包減 RMB 100 ( 20 係刷繁體ROM,早知唔洗佢刷... 遲D解釋...)
再係官方天貓用 1111 遊戲得到既 RMB 40幾 紅包買埋貼同 flip cover,好似俾多 RMB 3..

先上外觀圖,遲D上實際使用圖

張中移4G儲值卡原來19號剛剛過咗期,得閒去增值咗先再匯報4G如何
先上張圖,不過插佢入去就收到 LTE signal

先講講部機,做工我覺得普通啦,充電時無話 touch screen 會飄移
但係部機都如一位 ching 講,較想像中大,同重,
size 同部 LG Optimus LTE 差唔多,
但係因為上下條邊都好長,所以仲要長過部 LG Optimus LTE

但係始終都係低價機,應該唔會咁好死俾D好料你,
只係用到就算,所以而家就講下缺點.....
最主要,個 MON 超黃
同部用左2年既韓板 LG Optimus LTE 比較
LG Optimus LTE 仲落左磨沙貼...

同 Samsung Galaxy Tab 3 8.0 比較

外置喇叭音質超差,又細聲,個震動又無力
FM Radio 完全收唔到任何台
不過以上既缺點唔知同佢刷左台灣繁體 ROM 有無關係...
等大陸 ROM 有得下載時先考慮會唔會刷返大陸 ROM 再試

RMB 20 的台灣繁體ROM

當然有 GMS

呢D account 我都無開

簡單開機設定完成

典型 Android 4.X pull down Notification Toggle

Launcher, 預設好似 iPhone 咁,乜 apps 都擺晒係 home

有D自家功能

限制 Apps 使用移動或者Wifi上網,無 root 都有 firewall 功能咁好死?
當然唔係啦...經測試後依然有莫名其妙的 apps 會偷用流量
(因為我唔小心碰到開左移動數據,俾佢扣左 0.9)

可用來裝 Apps 的空間

乜 Apps 都無裝下已經用左 5XXM ram

EQ.. 唔覺有乜提升

SMS 卡1,卡2,或者 1+2

國際ROM有呢D介面語言

Android 4.4.2,應該無得食棒棒糖

卡 1 行到 4G

卡 2 只有 2G GSM

無插任何SIM卡,只有 WiFi 上網電量使用

輕度 4G + Wifi 上網電量使用

一D體感控制功能

相機 Sample

HDR

前鏡 Sample

速度測試
home wifi 300M 無任何阻檔

CMHK 家中 4G... 睇黎屋企收得唔係咁好,可能只收到 1800Mhz

租 PCCW 3G 網 H+ 測試,仲好過 4G....

係正 CMHK 門市 測試,呢個先係 4G 速!

跑分

Q記

CPU-Z
待機時佢會用 1 個 core 行 787Mhz

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

Google Play 可以自己裝

Google Play 可以自己裝
dvd-rw 發表於 2014-11-11 15:51

唔識裝 :(
而且好似連 root 都無.....

芒得4.2寸, 我覺得唔係好夠用,,

想买infocus m810就是不知道买不买的过。

此機真係非常醜樣
同HTC差得遠

芒得4.2寸, 我覺得唔係好夠用,,
AA1051 發表於 2014-11-11 19:42

我係手細人士, 單手使用 4.5 都好勉強... 4.3 最 fit
唔係搶到 100 紅包唔會買
而家只好妥協無得換電同得 1G ram... (不過這個價都無乜可能有 2G ram)

too bad that no NFC

infocus  D機差過以前.

infocus  D機差過以前.
panda360 發表於 2014-11-12 01:01

認同外型樣衰咗,做工暫時唔清楚,上年啲MTK雙卡3G 機 (M310 M320 果啲)就幾OK
尋晚已經拍板落單代朋友深圳收件再攞翻落嚟俾我
希望可以快啲收到......