求$1000-$1800內推介

小弟想平平地買部android手機俾家人, 但又唔想家人用得不稱心, 有以下要求
1. Budget $1000-$1800
2. 2G RAM, ROM >= 8G
3. 可插卡
4. MON>5", 720P (講漏左唔想大過5.5", 太大太重家人好難用)
5. 電池約3000mAh
6. 可裝play store
7. 有繁體中文

原來呢個要求都幾高, 小弟睇左好多機, 都不能完全符合, 最後發現只得紅米note及honor 3C兩部香港有賣既大陸機做到, 但佢地都出左好耐, 好似好唔抵咁. 最近出既機一係RAM得1G, 一係電唔夠, 一係無play store, 一係無繁體, 真係好難搵...請問ching們我有無睇漏眼呢? 謝謝

你睇漏左  zenfone 5,  zenfone 5 LTE同埋zenfone 6
台灣品牌asus.  zenfone6 比較重身大部, 但勝在粒電勁d

華為機你都可以諗諗, 但果D乜米物米, 算罷啦.

小弟想平平地買部android手機俾家人, 但又唔想家人用得不稱心, 有以下要求
1. Budget $1000-$1800
2. 2G R ...
joshcheng 發表於 2014-11-13 10:37 AM

佢地出左好耐好似好唔低?
超新出,但好多bug又點睇?

via HKEPC Reader for Android

你冇講要唔要4g?
似你要求,最低就係米note4g.1200有找。
一係asus zf6.

via HKEPC Reader for Android

佢地出左好耐好似好唔低?
via HKEPC Reader for Android ...
stephen1029dog 發表於 2014-11-13 10:43

講得好.

好多出左一排的機先至高性價比.  依家市場上最抵買的機, 其實係上一代旗艦機.

新機出街初期實貴, 而且硬件性能唔一定好過舊機, 莫講話多唔多bug了.

謝謝ching們熱心幫助,
zenfone 5, 6有睇過, 但5電得2110, 好似有評測話唔夠用, 6唔好意思, 講漏左唔想太大部.
仲有家人係上80蚊無限plan的, 所以4G無乜所謂
其實我係想知有無睇漏啫, 如果真係無其他選擇, 我都打算在紅米note4G和Honor 3C中作出選擇

謝謝ching們熱心幫助,
zenfone 5, 6有睇過, 但5電得2110, 好似有評測話唔夠用, 6唔好意思, 講漏左唔想太大 ...
joshcheng 發表於 2014-11-13 10:51

如果唔差在多幾百, 可以考慮htc 的820.   琴日新出三千有找, 細舖應該好快二千中間有交易, 好過你用乜米物米好多.

如果唔差在多幾百, 可以考慮htc 的820.   琴日新出三千有找, 細舖應該好快二千中間有交易, 好過你用乜米 ...
getterwing 發表於 2014-11-13 10:54

啱啱出唔知幾時跌喎.....如果去到2千幾, 係好多選擇, 如華為honor 6, MX4, 1+1, 但D功能家人用唔著喎...

你呢D好易搵啦~zenfone 5已經係~
我先慘...有冇師兄搵到?

1500左右,2GB RAM可插卡,有得換電,仲要有港行貨,要全新一手機
除左紅米NOTE仲有咩選擇?

啱啱出唔知幾時跌喎.....如果去到2千幾, 係好多選擇, 如華為honor 6, MX4, 1+1, 但D功能家人用唔著喎... ...
joshcheng 發表於 2014-11-13 11:02

尤其是依家智能手機, 真係易壞過以前果D nokia feature phone好多, 而且好多小問題, 你搵過咁多機, 應該見好多forum有人問D希奇古怪症狀.

買D貴少少的大品牌的中階機, 唔係為左要果D "家人用唔著的功能", 而係為左想要一部穩穩陣陣, 少鑊氣, 冇咁容易頭暈身慶呢度壞果度壞的機.  尤其是買俾屋企人, 預左佢地唔識自己搞.    唔係話大品牌就一定唔會壞或一定冇問題, 但你會信得過佢地QC好D, 而且萬一有咩問題, 去代理度整都會好d.   例如htc維修保養最好, 有人上門收機拿去整, 唔駛自己去排隊.

就算佢地有咩唔識用, 如果你買大品牌, 可能佢地自己的friend可能教到佢地, 或者是旦行入一間豐澤百老匯問sales都得.

正因為你買俾家人, 先勸你買番htc,  samsung呢D大品牌機, 至多諗埋華為.     如果你自用, 我由得你, 真係唔會花咁多心機打上面一大段野俾你睇.