上台+買埋機vs 鴨記儲值卡+自己買機

係咪點都係後者抵?

係咪點都係後者抵?
lastphoenix 發表於 2014-11-20 17:51

後者抵D

都好視乎你買咩機嘅
上台買機若果有trade舊機都有時會有着數(不過而家好多個台都冇)

講儲值卡抵都要睇你會用幾多數據同通話
基本上如果用得越多就會係卡抵d

仲有個因素係個電話number要唔要一路帶住
以我所知鴨記抵在開新no
好多時增值(為左保留所開嘅no) 要去返個間電話供應商
條數又即刻複雜左

其實最最最抵一定係iphone plan賣機賺plan

我自己就計到好盡嘅
仲用緊iphone賺plan
然後手提平板都係2手
揾2手就專揾行貨
要靚仔先好買
而家用緊s4啱啱買1700包兩電battery kit
1年前嘅nexus 7 2013 lte 2300
S4就用iphone plan 3卡 得每月500mb
3過左加data都唔算好貴
平板就用pccw鴨記130蚊兩年內13gb data
電話唔夠data就用平板放出嚟

都好視乎你買咩機嘅
上台買機若果有trade舊機都有時會有着數(不過而家好多個台都冇)

講儲值卡抵都要睇你會 ...
100065 發表於 2014-11-20 18:04

唔好意思,見到你呢個 Reply 多口問句,你話 PCCW 儲值卡 $130 兩年內 13GB,請問係…

1. $130 一個月有 13GB Data 可以用?

還是張卡…

2. $130 有兩年有效期,兩年內有 13GB 可以用?

都好視乎你買咩機嘅

講儲值卡抵都要睇你會 ...
100065 發表於 2014-11-20 18:04

買2手機點買法?
約出來先睇靚唔靚?
網上睇圖已知?

定去鋪買再睇?

之前幫公司買,只求work,網上約出來交收,但去到自用,就好怕中招

買2手機點買法?
約出來先睇靚唔靚?
網上睇圖已知?

定去鋪買再睇?

之前幫公司買,只求work,網上約出 ...
lastphoenix 發表於 2014-11-21 00:16

唔會係舖買
一來個價唔靚
二來佢地咁叻整機
換晒d零件都唔知

最好就揾行貨未過保
完美係揾到d只係買左1個月/幾日就放返出去
一定要有大商戶/電話供應商嘅行貨單
睇相睇真d有幾新

查實好多人自用機冇舊過長期帶套
可以用年幾都係微花
揾到potential賣方之後

上網search下佢電話user name
睇下有冇壞紀錄
佢若果好有心呃可以全部用太空卡
不過呃開人個d通常唔止呃一個
電話都冇用太空

呃人通常係水當行貨
手寫單話有保養 其實根本假單
同埋手寫單好多時唔受保

約出嚟睇時check得好小心
基本功能當然要check足
Mon嘅每一點touch
死點 wifi 插卡上網 打電話 對imei
鑼絲位有冇開過
貼紙有冇變色/開過

如果是samsung機可以打這些code:

1. 測試 LCD:
*#0*#
2. 測試 IMEI
*#06#
3. 測試 生產日期(出廠日)
*#*#197328640#*#*
之後選 2, 2, 4
4. 觸控螢幕測試
*#*#2663#*#*
5. 測試感應器測試
*#*#0588#*#*
6. 顯示 WiFi MAC 位址
*#*#232338#*#*
7. 顯示手機訊息、電池訊息、電池記錄、使用統計數據、WiFi 訊息
*#*#4636#*#*
8. 測試電池電壓, 電池溫度等
*#0228#
9. 3G上網不能連線問題
*#*#9900#*#* –> disable fast dormancy

有幾個code唔work
上網自己揾下點禁依d

唔好意思,見到你呢個 Reply 多口問句,你話 PCCW 儲值卡 $130 兩年內 13GB,請問係…

1. $130 一個月有 ...
451KL 發表於 2014-11-20 19:36

係呀
不過我唔用嚟打電話
所以唔記得分鐘點計
佢張卡本來面值好似係>500
不過鴨記賣130

上台畀人斬到一頸血

你見呢到咁多儲值卡上網post就知上台係幾咁唔受歡迎

唔會係舖買
一來個價唔靚
二來佢地咁叻整機
換晒d零件都唔知

最好就揾行貨未過保
完美係揾到d只係買左1 ...
100065 發表於 2014-11-21 09:02

但用咁短時間個d都唔方平得去邊